Nagrada HCDO-a: poziv na nominacije

Od 2009. godine Hrvatski centar za dramski odgoj dodjeljuje Nagradu HCDO-a za doprinos kazališnom i dramskog odgoju te su njome u nekoliko kategorija dosad nagrađeni brojni hrvatski i (poneki ) inozemni dramski i kazališni pedagozi, dramski studiji, kazališta te druge srodne udruge i organizacije.

Ove godine pripremamo se za ponovnu dodjelu nagrade te stoga Predsjedništvo Centra poziva članove da predlože kandidate za Nagradu HCDO-a čiji će dobitnici biti proglašeni na godišnjem Saboru.

Nagrade se mogu dodijeliti za trajan doprinos i poseban doprinos, a nominirani mogu biti jednako pojedinci, članovi i nečlanovi, kao i organizacije, institucije ili grupe iz Hrvatske i inozemstva. Također se može dodijeliti priznanje za aktivnosti, inicijative i postignuća te nagrada za izniman doprinos dramskom i kazališnom odgoju.

Uz ime i osnovne profesionalne podatke predloženih, za nominaciju je potrebno napisati obrazloženje, a predlagati mogu svi članovi HCDO-a.

Molimo vas da svoje prijedloge šaljete Predsjedništvu na hcdo@hcdo.hr do 20.12.2017

 

Dosadašnji dobitnici nagrada i priznanja u okviru natječaja NAGRADA HRVATSKOG CENTRA ZA DRAMSKI ODGOJ

2009.

Nagrada za trajan doprinos

Ana Cvenić, umirovljena učiteljica i dramska pedagoginja iz Andrijaševaca, za trajan doprinos razvoju dramskog odgoja u Hrvatskoj ostvaren dugogodišnjim odgojnim i stvaralačkim dramskim radom s djecom i mladeži.

Nagrada za poseban doprinos

Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula, za poseban doprinos dramskom odgoju uspješnim pokretanjem i organiziranjem „Pulskog foruma – Festivala primijenjenog kazališta“ 2008. i 2009. godine, čime je dan snažan poticaj daljnjem širenju „kazališta potlačenih“ i posebno „forum-kazališta“ u Hrvatskoj.

2010.

Nagrada za trajan doprinos

Slavenka Čečuk, istaknuta dramska pedagoginja iz Zagreba, za trajan doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj dugogodišnjim dramskopedagoškim radom s djecom i mladeži u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Nagrada za poseban doprinos

Dramski studio Tirena iz Zagreba, za poseban doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj sustavnom višegodišnjom edukacijom mladeži i dramskih pedagoga u radionicama i programima ljetnog Kazališnog kampa u Pazinu.

Priznanje za aktivnosti, inicijative i postignuća

Udruga pripovjedača „Pričalica“ iz Virovitice, za doprinos ostvaren pokretanjem Festivala dramskog odgoja „Fedor“ u Virovitici.

2011.

Nagrada za trajan doprinos

Dunja Jelčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i dramska pedagoginja iz Zagreba, za trajan doprinos ostvaren dugogodišnjim odgojnim i stvaralačkim dramskim radom u školi te njegovim metodičkim oblikovanjem u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, u udžbenicima i priručnicima.

Nagrada za poseban doprinos

Dječje kazalište Dubrava iz Zagreba za sustavno razvijanje i promicanje dramskog i kazališnog odgojnog rada kao sastavnog dijela kazališne kulture i kulture življenja, posebno za pokretanje manifestacije Noć kazališta

Nagrada za izniman doprinos dramskom i kazališnom odgoju

Mostarski teatar mladih 1974 za izniman doprinos dramskom i kazališnom odgoju te odgoju za suživot i suradnju putem drame i kazališta. 

2012.

Nagrada za trajan doprinos

Dolores Kolumbić, profesorica književnosti, teatrologinja i kazališna pedagoginja iz Hvara, za dugogodišnji samoprijegoran, pedagoški mudar i estetski visoko kvalitetan kazališni rad s djecom i mladima kojim je uspostavila visoke kriterije njegova vrednovanja, a time i trajan doprinos kazališnom odgoju u Hrvatskoj.

Nagrada za poseban doprinos

Studio Kubus iz Zagreba za sustavno razvijanje dramske, kazališne i glumačke pedagogije.

2013.

Nagrada za trajan doprinos

Vlasta Pokrivka, za trajan doprinos dramskoj i lutkarskoj kulturi i umjetnosti  u Hrvatskoj ostvaren dugogodišnjim stvaralačkim i pedagoškim lutkarskim radom.

Nagrada za poseban doprinos

Davorina Bakota, učiteljica razredne nastave i lutkarska pedagoginja iz Zagreba,  za poseban doprinos dramskom i lutkarskom odgoju u Hrvatskoj ostvaren osebujnom uporabom lutkarskog medija za razvoj učeničkog stvaralaštva, za obogaćenje odgojno-obrazovnog procesa i svakodnevnog života u školskom i razrednom kolektivu.