Prva dramskopedagoška edukacija Dramske abecede – DRAMSKA POČETNICA i DRAMSKE IGRE ZA VELIKE I MALE

Dramska abeceda je program dramskopedagoških edukacija na daljinu u organizaciji Hrvatskog centra za dramski odgoj – ogranak Osijek. Osmišljen je kao sustavna edukacija odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika te voditelja aktivnosti za djecu i mlade.

Interaktivnim predavanjima, putem Zooma, obuhvatit će se sadržaji planiranja, organizacije i rada dramske skupine kao izvannastavne aktivnosti te implementacije dramskih metoda i tehnika u odgojno-obrazovni proces ranog i predškolskog odgoja te osnovne i srednje škole. Interaktivna predavanja odvijat će se jednom mjesečno tijekom školske godine 2021./2022.

Predavači i predavačice su sveučilišni specijalisti dramske pedagogije, dramski pedagozi Hrvatskog centra za dramski odgoj s dugogodišnjom praksom u dramskom radu te stručni suradnici.

Prva dramskopedagoška edukacija Dramske abecede sastoji se od dva interaktivna predavanja:

DRAMSKA POČETNICA i DRAMSKE IGRE ZA VELIKE I MALE.

Termin održavanja: 30. rujna 2021. (od 19.00 do 20.30)

Polaznici: nastavnici, učitelji, odgojitelji, voditelji aktivnosti za djecu i mlade

 

Opis interaktivnih predavanja:

DRAMSKA POČETNICA

Sudionici će upoznati organizaciju dramskog sata, naučiti kako kreirati godišnji izvedbeni kurikulum, planirati aktivnosti na razini teme i sudjelovati u dramskim igrama i tehnikama za različite dijelove dramskog sata. Bilo da ste dramski početnik ili veteran, ne brinite… za svakoga imamo poneko dramsko iznenađenje!

 

DRAMSKE IGRE ZA VELIKE I MALE

Sudionici će upoznati dramsku igru, organiziranu i osmišljenu aktivnost koja se ostvaruje kroz dramsko iskustvo, njezinu strukturu i temeljne značajke te spoznati što ju čini drugačijim od obične dječje igre, sudjelovat će u provedbi osnovnih dramskih tehnika, vježbi i metoda poput improvizacije, vođene mašte, vrućeg stolca, voditelja u ulozi, žive slike, zamrznute slike, tunela misli te upoznati mogućnosti njihove primjene u radu s djecom i mladima u različitim situacijama i kontekstima. Svaka dramska tehnika na svoj način organizira rad na razini jedne pojedinačne, kraće aktivnosti i na svoj način angažira sudionike. Sudionici će nakon predavanja moći osmisliti jedan dramski sat primjenjujući naučeno.

 

Voditeljice:       

ŽELJKA ŽUPAN VUKSAN

Profesorica hrvatskoga jezika i sveučilišna specijalistica dramske pedagogije. Na satima književnosti i dramskoga odgoja potiče čitanje i kreativnost svojih đaka i svoj posao ne bi mijenjala ni za što drugo. Rođena Zadranka koja svemu pristupa mediteranski strasno, ali kao dramska pedagoginja srce ostavlja na daskama koje život znače pripremajući svoje učenike za život poučavanjem i učenjem kroz neposredno dramsko iskustvo! Članica predsjedništva Hrvatskoga centra za dramski odgoj te dobitnica Priznanja za pokretanje i izvedbu prvoga nastavnog plana i programa Dramskoga odgoja kao školskog predmeta u školskoj godini 2017./2018.

 

MATILDA MARKOVIĆ

Sveučilišna specijalistica dramske pedagogije, učiteljica HJ u OŠ Draganići, učitelj savjetnik. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća učitelja HJ, članica HCDO-a, voditeljica Dramskog studija Lepeza u Karlovcu. U Draganiću je pokrenula i organizirala akciju Lutkarska zraka, smotru dječjih lutkarskih predstava i edukacija za voditelje i učitelje. U zvanju je predavača na Učiteljskom fakultetu na kolegiju Lutkarstvo i scenska kultura. Redovito sudjeluje na simpozijima te na brojnim edukacijama i stručnim usavršavanjima, svoja iskustva rado dijeli s drugima nastojeći na taj način motivirati i potaknuti svoje kolege na istraživanje dramskoga odgoja i njegovu primjenu.

 

Kotizacija: 50 kn

Na edukaciju se možete prijaviti slanjem prijavnice (u privitku) na našu e-adresu  hcdo.osijek@gmail.com  ili putem e-prijavnice na poveznici https://forms.gle/a6bsYGS2oyzMkLnu6.

U prijavnici ćete naći sve potrebne upute o načinu plaćanja.

Rok prijave I uplate: 28.rujna 2021.

Za sve dodatne informacije možete nam se javiti mailom na e-adresu: hcdo.osijek@gmail.com ili na mobitel: 091 589 5594 (Stela Macakanja Baćić).