Promocija Zbornika simpozija “Zvjezdani Ladiki u čast”

Zbornik, objavljen u digitalnom obliku, na promociji su predstavili urednik dr.sc. Vladimir Krušić te sudionici, Jadranka Korda Krušlin, Roman Šušković-Stipanović i Grozdana Lajić
Horvat, koja je ujedno i moderirala izlaganja. Zbornik je završni čin simpozija održanog u srpnju 2022. i posvećenog Zvjezdani Ladiki, najistaknutijoj ličnosti dramskog/kazališnog odgojnog i stvaralačkog rada u nas tijekom druge polovice prošlog stoljeća.

U Zborniku je objavljeno tridesetak simpozijskih izlaganja popraćenih nizom fotografija kojima su zabilježeni prizori iz Ladikinih predstava te studijskoga rada. Redoslijed tekstova prati osnovnu dramaturgiju simpozija, u kojoj se životni i umjetnički put Zvjezdane Ladike prati od njezina dolaska u Zagrebačko pionirsko kazalište (PIK) 1953. godine, preko postupnog razvoja vlastita modela studijskoga dramskog rada oblikovanoga u dosluhu s tada najnaprednijim svjetskim tendencijama u dramskom odgoju, do angažiranog sudjelovanja u životu i aktivnostima Međunarodne udruge kazališta za djecu i mlade (ASSITEJ) te, konačno, do njezinih kontinuiranih nastojanja i zadaća oko prenošenja iskustava suvremene dramske pedagogije u domaća okružja i u edukaciju novih, mladih i budućih voditelja dramskog i kazališnog rada s djecom i mladima.
Zbornik je ukazao na mnogostruka područja rada Zvjezdane Ladike te će predstavljati dragocjeno izvorište za svako daljnje istraživanje njezina umjetničko-pedagoškog djelovanja.
Zbornik, u pdf obliku, možete dohvatiti na poveznici ovdje,

Zbornik simpozija “Zvjezdani Ladiki u čast”

te na mrežnim stranicama https://uciliste.zekaem.hr/ i https://www.facebook.com/zvjezdanaladika/ .