PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA HCDO-a ZA 2022.

Hrvatski centar za dramski odgoj (HCDO) od 2009. godine dodjeljuje nagrade i priznanja za doprinose dramskom i kazališnom odgoju, kojima su dosad nagrađeni brojni pojedinci, hrvatski i inozemni dramski i kazališni pedagozi, te niz ustanova, dramski studiji, kazališta, udruge i  ostale organizacije koje se bave dramskopedagoškom djelatnošću.

Dobitnici nagrada i priznanja za 2022. godinu proglašeni su u petak 16. prosinca 2022. na godišnjoj skupštini HCDO-a održanoj u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu.

Povjerenstvo za nagrade i priznanja, u sastavu Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Pule, Snježana Čubrilo, prof. hrvatskog jezika i dramska pedagoginja iz Zagreba te dr. sc. Vladimir Krušić, dramski pedagog iz Zagreba, razmotrilo je pristigle nominacije te donijelo sljedeće odluke:

Nagradu za trajan doprinos razvoju dramskog odgoja i scenske te izvedbene kulture u Istri dobio je Milan Medak iz Rovinja.

Za izniman doprinos razvoju dramskopedagoške struke nagrađene su naše istaknute članice, dramske pedagoginje Valentina Lugomer iz Zagreba i Jadranka Radetić Ivetić iz Pule.

Nagrade za poseban doprinos ponijeli su Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja Učilišta ZKM, te Dječje gradsko kazalište Čakovec i njegov osnivač Dejan Buvač.

Dodijeljena su i dva priznanja za jednokratne akcije i postignuća ostvarena u prošloj godini. Dr. sc. Branimir Mendeš, s Filozofskog fakulteta u Splitu, nagrađen je za uređenje i objavljivanje knjige odabranih članaka Zvjezdane Ladike Dječje scensko stvaralaštvo, a osječki ogranak HCDO-a dobio je priznanje za osmišljavanje i uspješnu realizaciju Dramske abecede, programa dramskopedagoške edukacije „na daljinu“.

(Cijeli tekst odluka i obrazloženja Povjerenstva uza svakog dobitnika potražite ovdje.)