PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA HCDO-a ZA 2018. GODINU

Priznanja i nagrade za 2018. godinu proglašene su u subotu 12. siječnja na Godišnjem saboru HCDO-a u Osijeku. Nekim dobitnicima priznanja su uručena, dok će ih ostali primiti u odgovarajućim prigodama.

Ines Škuflić-Horvat, poznata dramska pedagoginja iz Zagreba, dobitnica je Nagrade za trajan doprinos dramskom odgoju ostvaren dugogodišnjim dramskim i kazališnim odgojnim radom u Zagrebačkom kazalištu mladih te u Teatru Tirena.

Ljubica Beljanski-Ristić, istaknuta dramska pedagoginja, istraživačica, organizatorica i zagovarateljica umjetničkog odgoja i obrazovanja iz Beograda dobila je Nagradu za trajan doprinos razvoju dramskog i kazališnog odgoja te odgoja za umjetnost i putem umjetnosti ostvaren dugogodišnjim umjetničko-pedagoškim, znanstvenim, publicističkim te zagovaračkim djelovanjem na području cijele južnoslavenske regije.

Nagrade za izniman doprinos razvoju dramske pedagogije dobili su Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za pokretanje Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije te dr. Vladimir Krušić, dramski pedagog i redatelj iz Zagreba, za knjigu Kazalište i pedagogija, objavljenoj u izdavačkoj kući Disput, kojom je ne samo oteo zaboravu povijest moderne dramske pedagogije u Hrvatskoj, nego je istodobno ponudio mogućnost drukčijeg tumačenja povijesnog razvoja modernog hrvatskog kazališta.

Dramski studio Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac dobio je Nagradu za poseban doprinos promicanju dramskoga odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj i svijetu. Nagrada je zaslužena brojnim uspjesima i priznanjima na gostovanjima i festivalima u zemlji i svijetu tijekom posljednjih desetak godina, čime je ovaj Dramski studio ponovno zauzeo mjesto među najkvalitetnijim kazalištima mladih u međunarodnim okvirima.

Dodijeljena su dva priznanja za istaknute aktivnosti, inicijative i postignuća. Prva dobitnica je prof. Željka Župan Vuksan, nastavnica na Gimnaziji Sesvete, koja je zaslužila Priznanje za pokretanje i izvedbu prvoga nastavnog plana i programa Dramskoga odgoja kao školskog predmeta u školskoj godini 2017./2018.
Sinjsko pučko kazalište drugi je dobitnik ovogodišnjeg Priznanja koje je steklo uspješnim stvaralačkim i odgojnim kazališnim radom s djecom i mladima u lokalnoj zajednici.

Za potpuni tekst Odluka povjerenstva za nagrade i priznanja HCDO-a za 2018. s podrobnim obrazloženjima za svakog dobitnika/dobitnicu kliknite ovdje.

Dobitnici nagrada i priznanja HCDO-a za 2018. (s desna na lijevo): Ljubica Beljanski-Ristić, Vlado Krušić i Željka Župan Vuksan. Diplomu nagrade Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu preuzela je Maša Rimac Jurinović, a nagradu Ines Škuflić Horvat drži njezin ovlašteni izaslanik Ivan Kristijan Majić.