ODRŽAN GODIŠNJI SABOR U OSIJEKU

Godišnji sabor HCDO-a održan je u Osijeku od 10. do 12. siječnja, u prostorima Graditeljsko-geodetske škole. U okviru trodnevnog programa održano je 12 edukacijskih radionica na kojima je sudjelovalo 128 sudionika, izvedena su 2 scenska nastupa (prikaza rada) i 1 predstava, proglašene su i podijeljene nagrade i priznanja HCDO-a za 2018. godinu te održana godišnja Skupština Centra. (Za cijeli program Godišnjeg sabora kliknite ovdje.)

Godišnji sabor je po prvi put održan izvan Zagreba, a izbor Osijeka kao mjesta njegova održavanja ishod je nastojanja Predsjedništva da takvim događajem snažnije pokrene dramski i kazališni odgojni rad s djecom i mladima na cijelom području Istočne Hrvatske. Ova zadaća Sabora uspješno je ostvarena poglavito raznovrsnim edukacijskim programom u kojem su pretezale radionice stjecanja osnovnih praktičkih znanja i vještina potrebnih za vođenje dramskopedagoškoga rada u odgojno-obrazovnom sustavu, od vrtića do srednje škole, u nastavi i izvan nje. Posebnu kvalitetu radioničkog programa predstavljala je činjenica da su većinu radionica vodili „domaći“ voditelji, čime je stvoren snažan stručni temelj budućih dramskopedagoških edukacija u tom dijelu Hrvatske.

Uz brojne prosvjetne radnike (odgojitelje, učitelje i nastavnike) te studente učiteljskih i pedagoških fakulteta koji su pohađali radionice, na Saboru su sudjelovali i članovi izvanškolskih dramskih/kazališnih skupina. Mladi članovi Dramskog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića predstavili su polaznicima radionica svoj rad na novom scenskom projektu govorne kulture, a ansambl Gradskog kazališta Beli Manastir zaključio je Sabor predstavom Novac moje krvi, umjetničko-socijalnim projektom ostvarenom u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom ii namijenjenm osvještavanju i senzibiliziranju javnosti, poglavito mladeži, za ozbiljan problem trgovine ljudima.

Nastup Dramskog studija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Godišnja Skupština Centra započela je proglašenjem dobitnika nagrada i priznanja Centra za 2018. godinu (Za više obavijesti o nagradama, kliknite ovdje.). Uz redovite statutarne obveze (rasprava i usvajanje izvješća o radu, financijskog izvješća te planova djelovanja u narednom razdoblju), na Skupštini je donesena odluka o ponovnom pokretanju rada osječkog ogranka Centra, a za novu povjerenicu ogranka izabrana je Stela Macakanja Baćić, dramska pedagoginja-mentorica iz Osijeka, bez čije velike pomoći i „lokalne“ koordinacije zasigurno ne bismo mogli tako uspješno organizirati Sabor. Na Skupštini je izabrana i nova članica Predsjedništva Centra – Ana Škaro, dramska pedagoginja, također iz Osijeka, trenutno studentica Poslijedplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, koja je također dala svoj doprinos uspješnoj realizaciji Sabora.

Prizor iz predstave Gradskog kazališta Beli Manastir