Održan godišnji sabor HCDO-a

Po prvi put održan u siječanjskom dijelu zimskih praznika, od 10. do 13.1., godišnji sabor Centra okupio je dosad najveći broj sudionika i sudionica privučenih raznovrsnim programima – radionicama, predstavama, obnovljenom dodjelom Nagrade HCDO-a te Skupštinom. Sabor je i ovaj put održan u našem uobičajenom okupljalištu – Centru mladih Ribnjak, koji raspolaže idealnim uvjetima za sve vrste aktivnosti koje se odvijaju na ovakvim skupovima. Najopsežniji dio sabora, radionice, privukle su 174 sudionika, većinom učitelja i odgojitelja, zatim jedan broj srednjoškolskih nastavnika te nekolicinu kazalištaraca iz dramskih studija i amaterskih kazališta. Održano je sedam edukacijskih i jedna „razmjenska“ radionica, na kojoj su prijavljeni izlagatelji i izlagateljice predstavili vlastite aktivnosti, projekte i načine rada kao primjere dobre prakse. Većina edukacijskih radionica bila je sadržajno usredotočena na dramski te lutkarski rad u predškolskom i školskom kontekstu, poglavito u nastavi.
Važno je istaknuti da su njihove voditeljice – Roberta Barat, Jasmina Štefan, Snježana Čubrilo, Dragica Dujmović-Markusi, Davorina Bakota, Nikolina Marinić – sve odreda osobe iz neposredne prakse, koje dramskopedagoške metode koriste u svom svakodnevnom odgojiteljskom, učiteljskom ili nastavničkom radu.

Jedinu „umjetničku“ (ujedno, najposjećeniju) radionicu posvećenu „kazalištu predmeta“ vodila je lutkarica i redateljica Morana Dolenc, mlada i perspektivna snaga hrvatskog lutkarstva. Edukacijski program okončan je radionicom uglednog gosta, Seada Đulića, dramskog i kazališnog pedagoga, redatelja i umjetničkog direktora Mostarskog teatra mladih, koji je, polazeći od bolnih iskustava te simbolike svoga u ratu razorenog i podijeljenog grada, sa sudionicima podijelio svoje spoznaje i iskustva uporabe metoda odgojne drame za suočavanje s „teškim“ temama kao što su (stvarne) podjele među ljudima i strah od „onih drugih“, netrpeljivost i mržnja među zajednicama te uzroci i mehanizmi koji ih proizvode.
Po prvi put sabor je obogaćen programom predstava. Najprije smo vidjeli predstavu Dramskog studija DK Dubrava Kao da se držimo za ruke, oblikovanu prema dramskom tekstu Ivane Gudelj i pod umjetničko pedagoškim vodstvom Petra Atanasoskog, koju odlikuje kvalitetan glumački rad s mladim izvođačima. Na samom svršetku sabora Sead Đulić izveo je predstavu teško odrediva žanra naslovljenu Presuda: Tiha likvidacija, koja djeluje iskrenošću i osobnošću scenskog iskaza njezina autora koji gledateljima izlaže fragmente vlastita života isprepletenog sa životom i sudbinom Mostarskog teatra mladih, čiji je bio jedan od osnivača.

Po prvi put su u sklopu sabora dodijeljene nagrade i priznanja obnovljene Nagrade HCDO-a koje je dobilo šest dobitnika: za trajan doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj nagrađene su dr. sc. Iva Gruić, dramaturginja, dramska pedagoginja i sveučilišna nastavnica iz Zagreba, Zvjezdana Čagalj, prof. predškolskog odgoja i dramska pedagoginja iz Splita i Učilište Zagrebačkog kazališta mladih. Nagradu za izniman doprinos dramskom i kazališnom odgoju dobila je Irena Hlupić-Rašo iz Bjelovara, a priznanja za uspješan dramski i kazališni odgojni rad u lokalnoj zajednici dobili su Jasmina Žiljak Ilinčić, dramska pedagoginja iz Splita i Gradsko kazalište Beli Manastir.

Uručenjem nagrada i priznanja dobitnicima započela je i godišnja Skupština Centra na kojoj su podnesena izvješća o radu u protekloj godini te izneseni i usvojeni prijedlozi glavnih aktivnosti u godini koja je pred nama.