Izvedba predstave “Enkidu/Gilgameš” – Kazalište u inkluziji

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo  Vas na premijernu izvedbu predstave-projekta “Enkidu/Gilgameš” – Kazalište za inkluziju koji je realiziran u suradnji Compagnie Arti-Zanat’, Hrvatskog centra za dramski odgoj, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb (Zagorska), Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava i Centra mladih Ribnjak.

U predstavi sudjeluju glumci Compagnie Arti-Zanat’, učenici navedenih Centara (Zagorska i Dubrava) i studentice našeg Fakulteta (Tihana Bešenić, Nicol Dotlić, Rafaela Plantaj, Dorotea Klasić i Andrea Čavara).

Premijerne izvedbe biti će u petak, 15.04.2016., u 17.00 i 19.00 sati u Centru mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1.
————————————————————————–

Compagnie Arti-Zanat’ umjetnička je udruga osnovana u želji da umjetničku praksu podijelimo s marginaliziranim i ranjivim populacijama kojima je umjetnost najčešće teško dostupna.

Od 2011. godine Arti-Zanat’ pokreće projekte Kazalište i društvo koji imaju za cilj socijalnu inkluziju korisnika kao i širi društveni odjek po određenom pitanju. Predstava Enkidu / Gilgameš nastavak je našeg razmišljanja o mjestu kazališta u društvu kao vektoru socijalne inkluzije.  http://www.arti-zanat-compagnie.net

***

Predstavom Enkidu/Gilgameš istražujemo koncept participativnog kazališta, otvorenu formu koja za svako izvođenje uključuje drugu grupu neprofesionalnih glumaca. Rezultat je zajednička predstava nastala kroz susret sa novom grupom učesnika. U središtu projekta je ideja susretanja, kako kroz samu umjetničku formu tako i kroz interpretaciju Epa o Gilgamešu.

Gilgameš, kralj Uruka, polubog je i polučovjek. Na početku epa Gilgameš se osjeća svemoćno i koristi vlast da zadovolji sve svoje nagone. U susretu sa Enkiduom (polučovjek-poluzvijer), kojeg prepoznaje kao sebi ravnog, Gilgameš malo-pomalo spoznaje svoju čovječnost, a nakon Enkiduove prerane smrti postaje svjestan i svoje smrtne prirode.

***

Richard Grolleau, glumac i kazališni redatelj, art-terapeut

Nakon škole glume Pierrea Debauchea u Parizu (1991.- 1994.), surađuje sa brojnim redateljima u okviru nezavisnih kazališnih trupa. Godine 2008. pohađa školu za terapiju umjetnošću INECAT u Parizu gdje danas radi kao edukator-dramski terapeut. Osnovao je udrugu Compagnie Arti-Zanat’ u okviru čijih aktivnosti vodi radionice umjetničke podrške s ranjivim populacijama u Francuskoj (osobe sa posebnim potrebama, djeca bez roditeljske skrbi, azilanti) i u Srbiji (udruženje korisnika psihijatrijskih usluga Duša, Centar za podršku mladima koji žive sa HIV-om AS) i stvara vlastite predstave: Drvo i sjeme , plesno-kazališna predstava za djecu sa Tamarom Milla-Vigo, i participativna predstava Enkidu/Gilgameš.

Damjan Diklić

Rođen 1980., živi u Beogradu. Član je teatra Levo i kreativnih kazališnih i plesnih radionica.

Od 2000. – do 2004. živi u Parizu, član je amaterske kazališne trupe La Page de Garde (A.P.A.J.H.) i glumi u tri predstave.  Od 2004. do 2007. živi u Beogradu, član je slikarske kreativne radionice i učestvuje u radionicama forum teatra i glumi u inkluzivnoj predstavi Mala Princeza. Od 2008. do 2012. živi u Bruxellesu, gdje je član je CREAHM-a (Creation and mentally handicap), glumi u filmu Les Poissons Marteaux i igra u predstavi Complicité (koprodukcija CREAHM/ Espace Catastrophe) izvođenoj u Belgiji, Francuskoj, Italiji i Srbiji (BEMUS). 2012. učestvuje u manifestaciji  « Toulouse en Cirque » u Toulouseu, Francuska.

Seb el Zin

Kompozitor, pjevač, multiinstrumentalist i producent, Seb el Zin je vođa etno-psiho-punk grupe ITHAK kao i projekta Anarchist Republic of Bzzz, u okviru kojega sarađuje s istaknutim muzičarima Artom Lindsayem, Marcom Ribotom, Mikeom Laddom i drugima.  Od 2009. do 2011. živi u Istambulu gde uči otomansku muziku i tradicionalni instrument nej sa Salihom Bliginom i surađuje  s turskim muzičarima. Od 2014. živi u Amsterdamu i postaje pjevač grupe Naked Wolf.

enkidu-gilgamesh-WEB-F