Počeo projekt ‘Aktivne metode za građanski odgoj i obrazovanje’

Edukacijskom radionicom u u Karlovcu održanom u subotu 28. studenoga 2015. započela je realizacija projekta koji ostvarujemo uz financijsku potporu MZOS-a i u partnerstvu sa školama i ustanovama nekoliko županija te Grada Zagreba. Ovogodišnji projekt je nastavak sličnog, ali opsegom nešto manjeg, projekta iz 2014. godine, a njegovim programom predviđeno je održavanje 12 radionica na širem području Hrvatske, od Koprivnice do Šibenika, namijenjenih različitim ciljnim skupinama – razrednim i predmetnim učiteljima osnovnih škola, nastavnicima srednjih škola te školskim stručnim suradnicima. Cilj je projekta pridonijeti edukaciji i senzibilizaciji učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola za uporabu participativnih i dramskih metoda u nastavi i obradi tema građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) koji se od prošle školske godine obrađuje kao međupredmetno odgojno-obrazovno područje.

Slika 5 IMG_3295

Radionica u Karlovcu organizirana je u partnerstvu s OŠ Grabrik, u čijim prostorima je i održana, a okupila je 22 učiteljice RN s područja Grada Karlovca koje su, pod vodstvom naših kolegica dramskih pedagoginja Grozdane Lajić Horvat i Roberte Barat, provele šest radioničkih sati u intenzivnom, vedrom te nadasve kreativnom radu i druženju. U ovoj, kao i u svim drugim radionicama, naglasak je na usvajanju dramskopedagoških nastavnih postupaka (igara, vježbi i tehnika) kao primjerenih – i provjerenih! – metoda iskustvenog i suradničkog učenja i podučavanja koje polaze od iskustva učenika, potiču ih na sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima, na suradnju i odgovornost u oblikovanju razrednog kolektiva, u traženju i donošenju zajedničkih odluka, ali i u kritičkom propitivanju učinaka tih odluka u odnosu na svakog od njih i zajednicu kojoj pripadaju.

Slika 4 IMG_3274

Po svršetku radionice sve učesnice dobile su, uz metodičke listove, i primjerak naše knjige-priručnika „Igram se, a učim! – Dramski postupci u razrednoj nastavi“, kao i elektronički primjerak priručnika „Znam, razmišljam, sudjelujem – Priručnik za nastavnike“ Centra za mirovne studije i Mreže mladih Hrvatske.

Sljedeća radionica, također za učitelje RN, održava se u Osnovnoj školi Selnica (za Međimursku i Varaždinsku županiju), a nakon Nove godine, tijekom siječnja, slijede radionice u Koprivnici i Šibeniku.

Slika 1 IMG_3321

Sve edukacijske radionice, pa tako i karlovačka, imat će svoj nastavak ili točnije – zaključak; za ožujak je dogovoren ponovni ocjenski susret svih sudionica na kojem će predstaviti što su i kako su u nastavi GOO iskoristile metode stečene na radionici. Najzanimljivija iskustva i primijenjeni oblici rada bit će uključeni u elektronički priručnik za nastavu GOO koji ćemo izraditi kao jedan od glavnih rezultata projekta. (V. K.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *