ZVJEZDANI LADIKI U ČAST – Simpozij posvećen utemeljiteljici dramskoga odgoja u Hrvatskoj / ZKM / 1.- 3. srpnja 2022.

Održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, simpozij je ispunio sve svoje ciljeve – iz prijetećeg zaborava vratio je lik i djelo Zvjezdane Ladike, utemeljiteljice sustavnog dramskog i kazališnog stvaralačkog rada s djecom i mladima u nas i svjetski značajne ličnosti kazališnog stvaralačkog rada s mladima.

 

U akademskom programu sudjelovalo je svojim izlaganjima tridesetak sudionika; kratke videoklipove sjećanja na Ladiku poslalo je isto toliko istaknutih kazališnih umjetnika i kulturnih radnika, bivših polaznika njezinih dramskih studija; priređena je vrijedna izložba Zvjezdanina djelovanja u ZKM-u; predstavljena je nova Ladikina knjiga, izbor stručnih članaka objavljivanih za života, naslovljena „Dječje scensko stvaralaštvo – Studije, članci i rasprave“.

 

U sjećanjima negdašnjih „pikovaca’“ i Ladikinih suradnika te u izlaganjima teatrologa i današnjih dramskih pedagoga posvjedočena je ključna uloga Z. Ladike u oblikovanju struke i metodike kazališnog rada s djecom i mladeži u hrvatskim i regionalnim prostorima, ali i značaj te ugled koji je stekla u svjetskim okvirima.

 

Pored bivših Ladikinih polaznika, suradnika i poštovalaca simpozij je privukao i članove HCDO-a, zatim učitelje i nastavnike te studente dramske pedagogije.

Svim programima simpozija prisustvovao je Tomislav Ladika, Zvjezdanin unuk, te je po svršetku izrazio zahvalnost i veliko zadovoljstvo viđenim.

Uz niz kvalitetnih stručnih priloga, od kojih će u časopisu Kazalište biti oblikovan tematski blok posvećen Z. Ladiki, simpozij je donio i poticajne ideje za nastavak projekta „Zvjezdani Ladiki u čast“. To se ponajprije odnosi na stvaranje uvjeta za smještaj i uređenje osobne arhive Z. Ladike, o čemu su pokrenuti dogovori s našim najvažnijim ustanovama arhivske djelatnosti.

Drugu inicijativu predstavlja prijedlog, aklamativno podržan na simpoziju, da Učilište ZKM ponese ime Zvjezdane Ladike, koja je vlastiti model sustavnog kazališnog rada s mladim naraštajima oblikovala upravo u dramskim studijima svog matičnog kazališta u kojem je provela punih pedeset godina.

Više informacija o Simpziju i o Zvjezdani Ladiki možete pronaći na https://www.facebook.com/zvjezdanaladika