Radionice godišnjeg Sabora 2010

ZA KOGA?

Radionice su namijenjene kako iskusnijim voditeljima dramskog rada, tako i onima koji tek počinju s takvim radom ili se naprosto zanimaju za dramsko-scenski odgojni rad.

Također, radionice su otvorene ne samo članovima HCDO-a, nego i nečlanovima.

Prednost sudjelovanja imat će sljedeći sudionici:

– članovi HCDO s uredno plaćenom članarinom,

– svi oni koji se ranije prijave (jer je broj mjesta ograničen).

 

CIJENA  pojedine radionice:

Članovi s uredno plaćenom članarinom         250 kn       

Članovi s neplaćenom članarinom                 350 kn                

Nečlanovi                                                       350 kn

 Plaćanje radionice (i članarine) može se izvršiti gotovinom po dolasku na radionicu ili prije toga općom uplatnicom na žiro-račun 2340009-1100135102, Privredna banka Zagreb (za HCDO). U potonjem slučaju molimo da uplatnicu pokažete pri dolasku na radionicu.

 [download id=”17″]

RADIONICA 1

POEZIJA NA POZORNICI
Dramaturška radionica

Voditeljica: Maja Sviben, dramaturginja i dramska pedagoginja, Zagreb

četvrtak, 2.9. – subota,  4.9.2010.             ujutro  10,00 – 14,00

 Poezija i drama, nekoć obje namijenjene javnom izvođenju, opstaju u bliskom suživotu već od samih početaka kazališta. Kako se kroz stoljeća mijenjala definicija pjesništva, tako se i dramska književnost sve više udaljavala od poezije, a poezija se, isključimo li oblike glazbenog kazališta, na današnjim pozornicama zadržala više u vizualnom aspektu nego u pjesničkoj riječi.

Upravo se tim aspektom bavi i ova radionica – ona postavlja pitanje što nam poezija može ponuditi kao ideju, smjernicu za stvaranje scenskih slika, atmosfersku uputu… Kroz niz igara i zadataka pokušat ćemo prilagoditi različite poetske tekstove tj. pripremiti ih za scensko izvođenje.

Pozabavit ćemo se pitanjima kao što su: koliko se smijemo odmaknuti od autorova teksta, na koje ga se sve načine može preformulirati, i kako izbjeći predstavu koja je puka ilustracija, što je niz pitanja koji se postavlja ne samo kad je riječ o prilagodbi poezije, već bilo kojoj vrsti  prilagodbe za pozornicu.

Radionica provodi sudionike kroz različite dijelove procesa prilagodbe, od odabira prikladnog poetskog teksta za prilagodbu, preko istraživanja onog što predložak nudi (teme i motive, ritmičke značajke, pjesničke slike…) do osmišljavanja scenskih izvedbi.

 Maja Sviben apsolventica je dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a već se niz godina bavi dramskim pisanjem i dramskom pedagogijom. Članica je Dramskog studija Tirena u okviru kojeg je oblikovala i sudjelovala u realizaciji niza projekata odgojnog kazališta, vodila dramske skupine te radionice u okviru Kazališnog kampa u Pazinu. Dobitnica je Nagrade „Marin Držić“ za tekst Točka izvorišta 2004. Tekst je 2006. izveden u režiji Marija Kovača i produkciji KUFERa. Kao dramaturginja surađivala je s Kazalištem Mala scena, Muzičkim biennaleom, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Studijem za suvremeni ples. Uz redateljicu Noru Krstulović, s kojom autorski potpisuje niz predstava i performansa, suosnivačica je umjetničkog kolektiva SKROZ. Od 2007. radi za Teatar.hr, web portal posvećen kazalištu.

 

 RADIONICA 2

„O ČEMU RADI GLUMA…“ – UVOD U SHAKESPEAREA

Voditeljica: Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja, Zagreb

četvrtak, 2.9. – subota,  4.9.2010.            ujutro  10,00 – 14,00

 Radionica će prikazati kako s mladima raditi na tekstu klasika Williama Shakespearea. U vrijeme brzih i gustih tehnologija, Shakespeareov se tekst tinejdžerima obično čini vrlo dalek, nerazumljiv, spor i dosadan, no vidjet ćemo da Shakespeareovi tekstovi upravo tinejdžerima mogu biti neobično bliski i da ih se mogu ticati više nego što oni misle. Osim pronalaženja osobnog kontakta s Shakespeareom i  metodičke razrade samog procesa, radionica će potaknuti oblikovanje mogućih redateljskih interpretacija te naklonost prema Shakespeareovom bogatom jeziku. U radu će se koristiti prizori iz „Romea i Julije“, „Hamleta“, „Sna Ivanjske noći“ i „Na tri kralja“.

 Grozdana Lajić diplomirala je francuski jezik i opću informatologiju te apsolvirala studij teatrologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao dramska pedagoginja u Učilištu ZKM. Prevodi za kazalište s francuskog i engleskog. Od 1999. objavljivala kazališne kritike u Vijencu, a od 2002. vodi radionice u školama, udrugama i medijskim projektima. 2007. u Učilištu ZKM ostvaruje predstavu-mjuzikl Zabranjena vrata koja je na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera proglašena najboljom.

 

RADIONICA 3

TIJELO, GLAS, GOVOR

Voditeljica: Marina Petković Liker, fonetičarka, redateljica i dramska pedagoginja, Zagreb

srijeda, 1.9.  –  petak, 3.9.2010.           popodne 15,00 – 19,00

 Govor na sceni traži aktivnost cijelog tijela. Polaznici će na radionici biti upoznati s mogućnostima razvoja glasa i njegova puta od tijela do govora, tj. kako ono što govorimo sa scene postaje ne samo čujno nego i razumljivo i zanimljivo te kako govor glumca može ostvariti komunikaciju s onima kojima je upućen. Rad u radionici obuhvatit će pripremu tijela za vokalnu aktivnost, govorno disanje, fonaciju, aktivaciju organskog glasa, artikulaciju, glasovnu i govornu ekspresivnost uz mogućnost transformacije te rad na tekstu kroz razvijanje govornih vrednota.

Uputa polaznicima: naučiti jedan kraći tekst napamet (poezija ili proza), doći u odjeći u kojoj se mogu slobodno kretati, ponijeti čarape i prostirke za rad na podu.

 Marina Petković Liker diplomirala fonetiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je i zaposlena kao asistentica na katedri scenskog govora. Radila kao asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na kolegiju Glas, te na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na kolegiju Lutkarstvo i scenska kultura. U Dramskom studiju Tirena i u Dramskom studiju učilišta ZKM radila kao dramski pedagog i pedagog glasa. Vodi radionice scenskog glasa i govora te zaštite glasa za nastavnike. Režirala je petnaestak predstava.

 

RADIONICA 4

UVOD U IMPRO-KAZALIŠTE

Voditeljica: Ivana Marijančić, dramska pedagoginja, Zagreb

srijeda, 1.9.  –  petak, 3.9.2010.         popodne 15,00 – 19,00

 Impro-kazalište prakticira se širom svijeta, a koriste ga ljudi svih profesija. Često se koristi za osnaživanje timskoga rada ili kao anti-stresna aktivnost u svijetu poslovnjaka. Impro-kazalište temelji se na improvizaciji, izvođače ne vodi napisani tekst, već njihova igra potpuno ovisi o suigri s partnerom. Impro-vježbe pomažu izvođačima da se oslobode uhodanih načina mišljenja, naučenog i krutog ponašanja te da  postupno otkriju u sebi dječju zaigranost, glumačku živahnost i spontanost. Vježbe imaju specifična pravila, ishod je nepoznat i dijeli se direktno sa partnerima i publikom.
Na radionici ćemo proći niz impro-vježbi iz raznih kategorija improvizacijskog kazališta, polaznici će naučiti osnovna pravila pomoću kojih impro-tim funkcionira i koja se mogu primijeniti u bilo kojoj situaciji rada sa skupinom. Radionica će završiti zabavnom natjecateljskom prezentacijom!
Radionica je namijenjena svima koji se žele okušati u ovoj kreativnoj i dinamičnoj aktivnosti te posebno onima koji impro-vježbe žele naučiti i iskoristiti u radu dramskih i socijalizacijskih skupina!

 Ivana Marijančić istaknuta je praktičarka metoda kazališta potlačenih. Kao dramska pedagoginja radi u Privatnoj osnovnoj školi “Kreativni razvoj” te u privatnoj Akademiji za menadžment Petar Zrinski, surađuje s Agencijom za odgoj i obrazovanje i redovito vodi edukativne dramsko-pedagoške radionice u Studiju Kubus u Zagrebu. Radionice je držala širom Hrvatske i u inozemstvu za mnoge udruge i projekte koji su svoje teme i programe odlučili prorađivati kroz dramski pristup.

[download id=”17″]

Popunjeni prijavni listić pošaljite redovnom ili e-poštom na adresu: HRVATSKI CENTAR ZA DRAMSKI ODGOJ, Petrova 48a, 10000 Zagreb
E-pošta: hcdo@hi.t-com.hr   ili   vladimir.krusic@zg.t-com.hr
Prijavu možete napraviti i usmeno na tel. 098/1924-679.