Radionica u Puli – PRIČOM I POKRETOM DO LIKA

HCDO – Hrvatski centar za dramski odgoj

Ogranak Istra

poziva Vas na radionicu:

PRIČOM I POKRETOM DO LIKA

voditeljica: Tina Hofman, glumica i redateljica

O radionici:

Voditeljica u radu daje naglasak na tehnike fizičkog teatra, pritom polaznici ne trebaju biti zavidne fizičke forme, već samo dovoljno zainteresirani da istražuju kazališne tehnike kroz naglasak na upotrebu tijela.

Jedan dio radionice sudionici provode radeći na izgradnji snage i fleksibilnosti – svatko ponaosob provodi vrijeme istražujući vlastito tijelo kroz seriju vježbi. Zatim slijede jednostavne vježbe tehnika: Etienna Decroux-a, Jacques Lecoq-a, Keith Johnstone-a, Desmond Jones-a, John Wright-a. (Navedeni praktičari bitni su za razvoj “fizičkog teatra” kakvoga danas poznajemo, a razlikuju se od tradicionalista mimičara, do improvizatora, fizičkih pripovjedača, glumačkih mentora i klauna.)

Ovakav način rada, kako pedagoški tako i umjetnički, ne podrazumijeva potrebu za mladim i fleksibilnim tijelom koje je nadareno za ples. Upravo suprotno, cilj je raditi na buđenju i korištenju svojih vlastitih atributa i prepoznavanje vlastitih izazova. Tijekom izvođenja vježbi naglasak je na radu s partnerom i promatranju, analizi tuđeg rada kako pojedinca tako i grupe, stvaranje improviziranih scena, situacija, priča.

Posebna pažnja posvećuje se tehnikama fizičke karakterizacije – sedam stanja mišićne tenzije, vodeći dio tijela, 4 elementa, boje, materijali. Tijekom uporabe tih tehnika radi se na izgradnji lika i moći preobrazbe kroz fizički aspekt, radije nego psihološki.

O voditeljici:

Glumica i redateljica koja živi na relaciji Velika Britanija (Birmingham ) – Hrvatska (Grožnjan). Godine 1998. u Londonu upisuje The Desmond Jones School of Mime koju završava 2000., nakon koje asistira Desmond Jonesu. Nakon toga počinje s radom kao predavač na katedri za pokret na The Acting and Voice Centre i Birbeck College i kao redatelj, slobodan umjetnik. Radi za brojne kazališne studije za djecu i mlade, te surađuje sa kazališnim družinama koje fokusiraju svoj rad na mlade sa specijalnim potrebama, na mlade u sukobu sa zakonom, te radi i s glumcima s invaliditetom. Tijekom svoje karijere Tina se konstantno usavršava, tako da je pohađala radionice Complicite Theatre-a, Frantic Assembly-a i Tadashi Suzuki treninga za glumce na teme različitih tehnika fizičkog teatra. Ujedno je izučavala Commediu dell’Arte u Reggio dell’Emilia s Antoniom Favom, te položila temeljni ispit za scensku borbu sa British Association of Stage and Screen Combat. Ove godine prima diplomu prestižnog Rose Bruford College u području Theatre Studies.

TERMINI RADIONICE  U TRAVNJU 2011. godine:

28. 04. (četvrtak) od 17-20 sati

29. 04. (petak) od 17-20 sati

30. 04. (subota) od 10-13 sati i od 14-17

MJESTO: DRAMSKI STUDIO ISTARSKOG NARODNOG KAZALIŠTA, GRADSKOG KAZALIŠTA PULA.

KOTIZACIJA: 150,00 kn (za članove Hcdo-a s uredno podmirenom članarinom za 2010. i 2011. godinu radionica je gratis).

PRIJAVE I INFORMACIJE: e-mail adresa hcdo.istra@gmail.com

ili na telefone 098 313 496 (Marijana Peršić) i 098 395 631 (Ceca Gotovina)

Uplatu možete izvršiti na broj računa (2340009-1410077433), na poziv na broj unesite datum uplate, a u opis unesite svoje ime i ime radionice.

Srdačan pozdrav i vidimo se na radionici!

Marijana Peršić povjerenik Hcdo-a, ogranka Istra