Prvi poziv na 4. Znanstveno-umjetnički simpozij “KIČ U KAZALIŠTU ZA DJECU I MLADE”, 17. – 19. rujna 2020., Učiteljski fakultet, Zagreb

PRVI POZIV

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskim centrom za dramski odgoj i Teatrom Tirena iz Zagreba

poziva vas na 4. Znanstveno-umjetnički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem naslovljen

KIČ U KAZALIŠTU ZA DJECU I MLADE

(17. – 19. rujna 2020., Učiteljski fakultet, Zagreb, Hrvatska)

Kitsch causes two tears to flow in quick succession. The first tear says: How nice to see children running on the grass! The second tear says: How nice to be moved, togetherwith all mankind, by children running on the grass! (Milan Kundera)

Kič je neuhvatljivi fenomen. Definicije su često prekrasno metaforičke. – Promatra se kao spiritualna tautologija (Miloš Ilić), prodaja ideja po sniženim cijenama (Ernst Fisch- er); umjetnost sreće (Abraham Moles), alternativa iskustvu i lažni osjećaj (Clement Greenberg), čak i kao zlo u umjetničkom sustavu (Ernst Broch).

Pišući o kiču u vizualnim umjetnostima, Tomas Kulka određuje tri kriterija za definiranje kiča: objekti i teme su visoko nabijeni jednostavnim emocijama, sa subjektom se moguće trenutno i bez napora identificirati i rad ne obogaćuje naše asocijacije vezane uz prikazane objekte ili teme. Kič radi na jednostavnosti, efektima, sentimentalnosti i lakoći ponavljanjem ustaljenih formi i obrazaca.

Unatoč postmodernističkoj relativizaciji i zamagljivanju razlike između visoke i niske kulture, pojam kič još uvijek ima pogrdan prizvuk. Umjetnike najčešće uzrujava ako je njihov rad u kazalištu za djecu I mlade okarakteriziran kao kič. Generalno prihvaćeno stajalište u području jest da kič nije dobar za umjetnost. Ipak, ne čini se da se kazalište za djecu i mlade generalno odmiče od kiča. (Ili?) Predmet se može razmatrati u odnosu prema komercijalizaciji kulture i demokratizaciji umjetnosti (kao što se o kiču obično razgovara), može se o njemu raspravljati u odnosu prema specifičnim publikama jer kazalište za djecu i mlade, za razliku od kazališta za odrasle, namijenjeno je svoj djeci i/ili u kontekstu posebnih očekivanja društva kad se radi od kazalištu za djecu i mlade.

Kič kazalište za djecu i mlade odgovara na roditeljski zahtjev održa(va)nja sretnog djetinjstva, Jeanne Klein i Shifra Schonmann objašnjavaju, dok ne uspijeva njegovati druge emocije koje djeca doživljavaju kroz svakodnevne konflikte u životu.

Cilj je Simpozija otvoriti raspravu o kiču u kazalištu za djecu i mlade s različitih aspekata, predstavljajući različite umjetničke koncepte, politička, pedagogijska i psihološka stajališta uzimajući u obzir kazalište za djecu u različitim kulturalnim kontekstima.

 

SIMPOZIJ ĆE OTVORITI PITANJA POPUT:

 • Što ne valja s kičem? Zašto bismo ga trebali izbjegavati? – Ili ne bismo?
 • Koje konkretne forme i teme mogu biti prepoznate kao kič u kazalištu za djecu (vizualni aspekt, glazba, režija, gluma itd.)
 • Je li razumijevanje i pojavnost kiča u kazalištu za djecu slična u različitim kulturološkim kontekstima, i ako nije, kako se objašnjava razlika?
 • Uzimajući u obzir razliku u iskustvu i poznavanju (života i umjetnosti) između djece i odraslih, mogu li se upotrebljavati isti postupci za analizu kiča (kad govorimo o kazalištu za djecu i mlade)?
 • Kako objasniti trajnu prisutnost kiča u kazalištu za mlade?
 • Itd.

Simpozij će se odvijati tijekom 53. Međunarodnoga festivala lutaka PIF (www.pif.hr/hr/) od 18. do 24. rujna 2020. pa će sudionici također biti u mogućnosti gledati predstave.

Radovi će biti recenzirani i objavljeni u Zborniku radova i u posebnom broju Libri et liberi: časopisa za istraživanje dječje književnosti i kulture (hrcak.srce.hr/librietliberi).

Rasprava o kiču u kazalištu za djecu trajat će dan i pol (od 17. do 18.rujna 2020.) i uključivat će radionice tematski vezane uz izvedbenu analizu. Treći dan Simpozi- ja tematski će biti posvećen dramskopedagoškim temama.

OBLICI SUDJELOVANJA:

1.Stručni ili znanstveni rad povezan s temom Simpozija

2.Radionica povezana s temom: Kako analizirati predstavu za djecu

3.Radionica tematski vezana uz dramski odgoj

4.Sudjelovanje bez predstavljanja rada

 

KOTIZACIJA:

-Redovna: 500 HRK / 70 €

-Studentska: 200 HRK / 30 €

U iznos kotizacije uključeni su materijali, dva ručka i osvježenja tijekom pauza.

 

UPUTE ZA PLAĆANJE KOTIZACIJE: 

 1. za uplate iz Hrvatske

-primatelj: Učiteljski fakultet, Zagreb, Savska cesta 77

-IBAN primatelja: HR9124020061100639639

-model: 00, poziv na broj: 108-2020

-opis plaćanja: kotizacija za Simpozij Kič u kazalištu za djecu, ime i prezime uplatitelja, adresa i OIB

 

 1. za uplate iz inozemstva

-primatelj: Učiteljski fakultet, Zagreb, Savska cesta 77

-IBAN primatelja: HR9124020061100639639

-SWIFT/BIC: ESBCHR22

-naziv banke: Erste i Steiermakische bank d. d., Jadranski trg 3 a, Rijeka, Republika Hrvatska

-opis plaćanja: kotizacija za Simpozij Kič u kazalištu za djecu, ime i prezime uplatitelja, adresa i porezni ili identifikacijski broj (tax number / ID number)

VAŽNI DATUMI:

 • Prijava sažetka stručnoga ili znanstvenoga rada: do 15. lipnja 2020.
 • Prijava radionice: do 15. lipnja 2020.
 • Prihvaćanje sažetka (stručnoga ili znanstvenoga rada i radionica): do 1. srpnja 2020.
 • Prijava za sudjelovanje bez stručnoga ili znanstvenoga rada ili radionice: do 15. srpnja 2020.
 • Rok za plaćanje kotizacije: 15. srpnja 2020.
 • Slanje kompletnoga stručnog ili znanstvenoga rada: do 30. rujna 2020.

 

PRIJAVU ZA SIMPOZIJ MOŽETE UČINITI OVDJE: POVEZNICA – PRIJAVNICA

 

SLUŽBENI JEZICI SIMPOZIJA: hrvatski i engleski

PRIVREMENI PROGRAM SIMPOZIJA:

 1. DAN: POPODNE (ČETVRTAK)
 • Plenarna izlaganja
 • Predstava
 1. DAN: CIJELI DAN (PETAK)
 • Izlaganje radova i rasprava
 • Panel-rasprava o kiču
 • Radionice: Kako analizirati predstave za djecu
 • Predstava
 1. DAN: CIJELI DAN (SUBOTA)
 • Burza radionica posvećenih raznim dramskopedagoškim temama
 • Zatvaranje Simpozija
 • Predstava

 

TAJNICA SIMPOZIJA:

Maša Rimac Jurinović, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Za sve dodatne informacije upite poslati na adresu simpozij@ufzg.hr tajnici Simpozija.