Predstavljen priručnik ODGOJ ZA GRAĐANSTVO, ODGOJ ZA ŽIVOT

Najnovija knjiga naše Biblioteke dramskog odgoja, ODGOJ ZA GRAĐANSTVO, ODGOJ ZA ŽIVOT – Priručnik aktivnih metoda za građanski odgoj i obrazovanje s primjerima dobre prakse, predstavljena je pedagoškoj javnosti na stručnom skupu održanom u srijedu 22. ožujka 2017. u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu.

Priručnik, objavljen u suradnji sa Školskom knjigom, jedan je od ishoda projekta Aktivne metode za građanski odgoj i obrazovanje, što ga je HCDO zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tijekom dvije školske godine realizirao na području sedam županija u partnerstvu sa školama i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Promociju organiziranu kao stručni skup za učitelje, nastavnike i sve druge koji provode građanski odgoj u okvirima formalnog te neformalnog odgoja i obrazovanja otvorila je Emica Calogjera Rogić, urednica za hrvatski jezik u Školskoj knjizi. O priručniku su zatim govorili članovi uredništva i autorske skupine. Uvodnu riječ dao je Vlado Krušić, urednik Biblioteke dramskoga odgoja HCDO i autor općeg metodičkog dijela priručnika. Svoja iskustva s aktivnim metodama i njihovom primjenom u nastavi  građanskog odgoja iznijele su Roberta Barat, učiteljica razredne nastave i dramska pedagoginja, te Snježana Čubrilo, učiteljica hrvatskoga jezika i književnosti i dramska pedagoginja, obje voditeljice radionica realiziranih tijekom projekta i autorice nekih primjera dobre prakse objavljenih u priručniku. Članica uredništva knjige, Maša Rimac Jurinović, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i dramska pedagoginja, istaknula je važnost priručnika kao iskoraka u novo područje primjene i uporabe metoda dramske pedagogije.

Nakon predstavljanja knjige, Roberta Barat i Snježana Čubrilo održale su male radionice procesne drame na kojima su predstavile neke od aktivnih metoda prikazanih u priručniku.

Priručnik je dostupan na mrežnim stranicama HCDO-a (link) i Školske knjige (link).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *