Predstavljamo Vam novi broj Glasila HCDO! Dramski odgoj, br. 19

Poštovane čitateljice i čitatelji!

Iako smo pred vama nakon duljega izbivanja, s ponosom vam predstavljamo novi broj našeg i vašeg Dramskog odgoja. Zašto s ponosom? Zato što ovaj broj donosi veliki broj raznovrsnih priloga od kojih mnogi tematiziraju aktualne probleme te zato što u njemu pišu i autori iz nama bližeg i daljeg susjedstva.

Tako se naša rubrika Tema bavi ulogom koju je dramski odgoj trebao imati u, nažalost obustavljenoj, Cjelovitoj kurikularnoj reformi (CKR). O tome izvještavaju članice ekspertnih skupina unutar CKR-a, Dorotea Buntak i Nikolina Marinić, koje su ujedno članice HCDO-a, dramske pedagoginje te studentice Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije otvorenog 2015. godine pri Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

U rubrici Dramski odgoj u svijetu, predstavljamo vam pregled dramsko-pedagoške scene u Srbiji iz pera Ljubice Beljanski-Ristić te pedagošku praksu dramske pedagoginje i autorice brojnih dramsko-pedagoških knjiga Dušice Bojović. Tasos Angelopoulos piše o jednoj također vrlo aktualnoj temi, a to je dramski rad s djecom u izbjegličkim kampovima u Grčkoj. Njegov je prilog na engleskom, no za one koji se možda u tom jeziku ne snalaze jako dobro, bit će zanimljiv rad Zlate Martinović koja je sažela Angelopoulosov tekst.

Osmišljena praksa donosi tekst Ivana Hromatka, doktora sociologije, zasnovan na njegovoj doktorskoj disertaciji koja se bavi vezama između znanstvenog istraživanja, dramske prakse i društvenog aktivizma. Vjerujemo da će biti inspirativan zainteresiranima za teorijske i istraživačke pristupe dramskoj pedagogiji.

U ovom vam broju predstavljamo i stalne i povremene cikluse edukativnih radionica iz područja dramskog odgoja i lutkarstva koje opisuju i na njih vas pozivaju njihovi autori, organizatori i voditelji – Aleksandar Bančić, Petra Bokić, Zvjezdana Čagalj, Ivana Marijančić, Marijana Peršić, Ines Škuflić-Horvat i Kruna Tarle.

Za vas smo pročitali i nove knjige iz dramske pedagogije. Posebno ističem priručnik Odgoj za građanstvo, odgoj za život u izdanju HCDO-a i Školske knjige koji vam je dostupan za preuzimanje na našoj web stranici, a predstavila vam ga je Dubravka Granulić. Druga četiri vrlo zanimljiva izdanja osvrtom je popratila vaša urednica.

Kao što sam napomenula i u Uvodniku prošlog broja, ukoliko vas pobliže zanima bilo što o čemu se pisalo u Dramskom odgoju ili ako želite kontaktirati nekoga od autora, možete se obratiti na e-mail adresu ozana.ivekovic@yahoo.com.

Dolazi nam ljeto i svi se spremamo na zasluženi ljetni predah. Neka vam bude ugodan i lijep uz vaš Dramski odgoj!

Vaša urednica,

Ozana Iveković