Poruka Svjetskog saveza za umjetnički odgoj o nedavnom nasilju širom svijeta

10. ožujka 2022.

Svjetski savez za umjetničko obrazovanje (WAAE), globalna mreža udruga koje predstavljaju umjetničke pedagoge diljem svijeta, s tugom svjedoči stalnim sukobima koji izazivaju pustoš i bol za ljudska bića. Ovo nasilje uskraćuje mladima i njihovim zajednicama jednostavna iskustva mira, obrazovanja i kulture bez kojih nitko ne može napredovati. WAAE se zalaže za međunarodnu suradnju i razumijevanje, a takvo neodgovorno i ničim izazvano nasilje napad je na sve one koji nastoje omogućiti obrazovanje, njegovati kulturu i promicati mir.

WAAE, u znak priznanja ljudskih prava na mir, obrazovanje i kulturu, oštro osuđuje svako nasilje i sukobe. Prepoznajući hitnu potrebu za mirovnim obrazovanjem, WAAE poziva vođe i pojedince da se potrude i dadu šansu miru, posebice kroz umjetničko i kulturno obrazovanje. Priznajemo moć umjetničkog odgoja i obrazovanja za razvoj svijesti i njegovanje sklada između pojedinaca, društava i okoliša.

WAAE šalje svoje misli i izražava svoju solidarnost s milijunima umjetničkih pedagoga u područjima sukoba i diljem svijeta koji rade za mir, pokazuju suosjećanje te koriste moć umjetnosti za jačanje i transformaciju čovječanstva kroz naše škole, zajednice i društva.

WAAE se zalaže za podršku umjetničkim pedagozima koji koriste moć i potencijal odgoja i obrazovanja kroz umjetnost za promicanje mira. Pozivamo sve umjetničke pedagoge širom svijeta da nastave zajednički raditi za snažnu međunarodnu zajednicu umjetničkog odgoja i obrazovanja koja potiče suradnju, inkluziju, empatiju i suosjećanje za sve.

 

Advocating For Arts Education Worldwide 

https://www.waae.online