“Zamisli, doživi, izrazi!” – Dramske metode u nastavi hrvatskog jezika

Autorice: Gordana Fileš • Dunja Jelčić • Nataša Jurić Stanković • Valentina Lugomer
Marica Motik • Branka Pečaver • Ksenija Rožman • Marija Tuksar

zamisli_dozivi_nasl.jpg– Osnovna načela dramskoga odgoja te njegova povezanost s nastavom hrvatskoga jezika;

– Šezdeset opisanih igara, vježbi i tehnika uporabljivih u nastavi i dramskom stvaralačkom radu;

– Sedamdeset i jedna prilagodba opisanih postupaka za nastavu jezika, jezičnog izražavanja,k njiževnosti i medijske kulture;

– Od nastavnog sata do kazališne predstave.

“…Zamisao o priručniku sazrijevala je duže vremena, no čini se da on stiže u pravi trenutak. Donošenjem HNOS-a u školama se „ozakonila“ kreativnost, iskustveno učenje i odgajanje učenika – za svijet u kojem žive. Suvremena didaktika uvodi u nastavni proces istraživačku nastavu i integrirane nastavne programe. Dio ciljeva suvremenog odgoja i obrazovanja – u potpunosti se podudara s ciljevima dramskog odgoja. Otuda opravdanje za uvođenje dramskog odgoja, ako već ne kao posebnog predmeta, onda barem kao metode rada u nastavi hrvatskog jezika i književnosti.

Zasigurno je dio nastavnika i „stari“ nastavni plan osvježavao kreativnim idejama, a među njima nalazile su se i autorice ovog priručnika. Svoja iskustva odlučile su prenijeti u pismenoj formi omogućujući tako zainteresiranim kolegama jednostavnu i osvježavajuću primjenu dramskog odgoja i osuvremenjivanje nastavnog procesa.

Prednost ovog priručnika jest što je, prije svojeg nastajanja, višestruko testiran u praksi. Ovo nije još jedna od knjiga koje su kreativno napisali ljudi koji nikad nisu radili u razredu. Autorice su godinama sustavno sudjelujući na susretima LIDRANO, polazeći radionice, a kasnije i same ih održavajući sabirale i sistematizirale svoja iskustva iz prakse. I to je ono najvrjednije u ovom priručniku. Primjenjiv je. Početnicima nudi osnove, a iskusnima nove ideje i metode. I same autorice predlažu njegovu kreativnu upotrebu.

(…) Raditi u nastavi uz pomoć ovog priručnika, znači ići prema cilju da nastava djeci postane zanimljiva i atraktivna, zapamćivanje bolje, djeca motiviranija. Na taj način možemo odgajati sigurnu i samosvjesnu djecu spremnu za izazove modernog društva, djecu koja od malena uče komunicirati, savladavati konflikte, koja uče surađivati, poštujući sebe i rad drugih. Kad još pri tom uspješno i kroz igru savladaju i obrazovne ciljeve – mislim da nema bolje preporuke.

Priručnik je ovo za modernu školu, za djecu našeg vremena spremnu za izazove današnjice. Zato ga najtoplije preporučam za upotrebu.”

Iz recenzije mr. sc. Ines Škuflić-Horvat

Cijene knjiga za narudžbe kod izdavača (poštarina uračunata): 100 kn

Kako naručiti knjigu?