Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade – 20. ožujka 2010.

assitej-djecaOd 2001. godine međunarodna zajednica kazalištaraca za djecu i mlade diljem svijeta 20. ožujka slavi kao Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Glavna svrha Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade je privući pozornost šire javnosti na umjetnost kazališta za djecu i mlade. Događanja za vrijeme Svjetskog dana mogu biti posebne predstave, otvorene probe, predavanja, izložbe, članci u novinama i časopisima itd.. Događaji se prvenstveno organiziraju u ASSITEJ-nacionalnim centrima, kazalištima ili kazališnim organizacijama. 

Poruke za 2010. godinu napisali su Orna Porat, doajen izraelskog kazališta za djecu i mladež, direktorica i osnivačica Nacionalnog kazališta za djecu i mladež i profesor Wolfgang Schneider, predsjednik ASSITEJ International.

U ime Hrvatskog centra ASSITEJ poruku je napisala Marijana Nola, hrvatska dramatičarka, scenaristica i dramaturginja.

——————————————————————————————————————————————

orna-poratPoruka Orne Porat

DREAMS OF THE HUMAN FAMILY

The things that shape us, our character, are the ones that are locked in our memory – endeavors and events we have experienced and which have become memories.The things we remember sometimes originate in our fellows’ desire to remember. Even events at whose center we ourselves stood reach our memory through the memory of others.We gathered them to ourselves from the memory of others, from stories they related to us.

Those with a rich imagination are even likely to remember things they have not experienced at all, but which through the power of that same imaginative memory became a real and well-remembered personal experience.In the theatre we find all of those memories of ours anew, the real ones and the ones that are figments of personal and collective memory.

That is the power of the theatre – the power to raise consciousness, associations, emotions, blocks of memory.The theatre is one of the most important art forms in the cultural life of human society, for it is engaged in all the spheres of human life.In children’s theatre, the young audience encounters not only a familiar reality, but also a new and still unfamiliar one. They absorb refreshing impressions and discover new possibilities – the formation of a new life experience.

The theatre deepens and enriches the child’s sensitivity by means of the renewed encounter with a familiar, close world that is known to him.
The theatre broadens the child’s horizons by helping him to soar on the wings of imagination to unknown, distant, strange and enchanted worlds. A visit to the theatre creates in the young audience an emotional and intellectual collective memory – vestiges of linguistic, visual and ideological associations.

In the theatre, the child relives not only his memories and personal dreams, but also memories and dreams of the human family, of his ancestors, of his nation, of the entire human race! Children’s theatre in our multicultural world has a special role to play in laying common cultural foundations that will bring the other closer: through its universal values it can convey a message of the beauty in human beings, and through acting express the secret of joy, childhood, longing and hope.

——————————————————————————————————————————–

Pismo Predsjednika ASSITEJ International – Profesora Wolfganga Schneidera 

 wolfgang-schneiderPoslušajte svi, gledajte ovamo, napravite mjesta za neovisno mišljenje – i posljednje ali ne i najmanje važno, uživajte svi! Uključite se u veselu pustolovinu – kad bi barem svatko to mogao.

Djeca su naša budućnost, a Kazalište za djecu je kreativna radionica za tu budućnost. U Kazalištu za djecu budućnost se istražuje: u pričama o svakodnevnom životu, u sklopu umjetničkog odgoja – kao škola gledanja, promatranja, društvenih maštarija.

Kazalište za odrasle dopire do maloga dijela svoje potencijalne publike. Kazalište za djecu dopire – u najboljemu slučaju – do svakoga, u sklopu školskih ili vrtićkih skupina.

No, nisu sve škole obuhvaćene, niti svi sudjeluju. Iz tog razloga treba nam više Kazališta za djecu kao prirodnog sastojka u dječjem odgoju i obrazovanju od samoga početka: pristup dramskim umjetnostima za djecu i mlade, mogućnost igre, glume, scenskog nastupa.

Kazalište djece i mladih za sve!

To je ono što moramo zagovarati na dan Kazališta za djecu i mlade u gotovo 100 zemalja svijeta, u više od 10.000 kazališta za djecu i mlade na svim kontinentima, za više od 1.000.000.000 djece i mladih na jugu i sjeveru, istoku i zapadu.

Samo naprijed – kazališni umjetnici širom svijeta! I pružite šansu promjeni!

————————————————————————————————————————————————————–

PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ

Draga djeco,

Jeste li se ikada zapitali zašto volimo kazalište?

Zato što je zanimljivo i uzbudljivo? Zbog toga što ćemo u kazalištu čuti i vidjeti lijepe priče, naučiti nešto novo, zabaviti se, nasmijati?

Zar samo zato? Ne. Ne samo zato.

Kazalište volimo jer se u njemu zbiva nešto čudesno.

Kad se svjetla u dvorani ugase i u gledalištu zavlada mrak, preplavi nas uzbuđenje. Uskoro će započeti predstava. Na pozornici će se pojaviti likovi iz bajki, prinčevi, princeze, žapci, pa čak i vještice, vile i čarobnjaci.

Možda će se pojaviti i životinje, psi, mačke, labudovi, krijesnice, leptiri…

Svakakva se bića mogu pojaviti na pozornici, čak i ona koja inače možemo susresti samo u starim prašnjavim knjigama.

I što je najčudesnije u kazalištu životinje mogu govoriti. Kraljevi i kraljice nose prave krune, a princeze prekrasne haljine. Vještice stvarno mogu letjeti na metlama, a čarobnjaci raditi prave napitke.

U kazalištu čarobne formule stvarno uspijevaju, želje se ostvaruju, i sve ono što smo inače mogli vidjeti samo u snovima, sada se događa tu, pred našim očima.

U kazalištu je moguće sve. Znate zašto? Zato što je kazalište -čarolija.

I ta je čarolija stvarna. Ona nije izmišljena, ona nije neki neobičan san.

Ona zbilja postoji. Postoji u vama, djeco.

Čarolija postoji u vašim osmjesima, u vašim velikim znatiželjnim očima, u vašim toplim malim srcima i vašem pljesku na kraju predstave.

Upravo vi nam poklanjate tu čaroliju zato što ste tužni zbog nepravde i veseli kad priča ima sretan kraj. Zato što suosjećate s likovima, zato što ih volite, zato što s njima plačete, s njima se smijete i što vjerujete da zbilja postoje.

Zbog vas djeco. Zbog vas se stvara jedan novi, ljepši, bogatiji svijet u kojem i nemoguće postaje moguće, u kojem se ispunjavaju sve ljudske želje, u kojem čarolija postaje stvarna. Samo zbog vas.

Zato, draga djeco nikada nemojte prestati vjerovati.

To vas mole sve princeze, sve Pepeljuge, Trnoružice, Snjeguljice, svi likovi iz bajki, sve vile i vilenjaci, svi veliki i mali čarobnjaci.

Oni će živjeti i postojati dok god vi djeca vjerujete u njih. Nemojte ih nikada zaboraviti.

Molimo vas i mi odrasli, koji smo nekada davno bili mali- Podsjetite nas kako je lijepo igrati se, pokažite nam kako da ponovno budemo djeca, naučite nas kako treba vjerovati.

Vi, djeco -Vi ste naši mali čarobnjaci jer upravo vi omogućujete da u ovom našem svijetu postoji čarolija.

Zbog toga vam od srca hvala.

 Marijana Nola