Dramski odgoj br. 14-15

cover_dramo_14-15

Uvodnik

Drage čitateljice i čitatelji!
Pred Vama je novi broj Dramskog odgoja, sadržajno ne puno drugačiji nego obično, no s novom glavnom urednicom i novim partnerom koji nam je priskočio upomoć u trenucima kada smo se pitali u kojem ćemo Vam trenutku uopće moći ponuditi novi broj časopisa.
Počnimo, dakle, od početka. Ja sam Vaša nova glavna urednica, po struci profesorica komparativne književnosti i filozofije, kroz neko vrijeme nadam se i doktorica teatrologije. Također sam honorarna dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih te izvršna urednica Biblioteke dramskog odgoja Hrvatskog centra za dramski odgoj i poduzeća Pili poslovi d.o.o. Kao što znate, dosada je naš časopis financirao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, no kako nam u zadnje dvije godine nije odobreno nikakvo financiranje iz gradskog proračuna, okrenuli smo se prema novim izvorima financiranja. Tako je naš sponzor postala nakladnička kuća Profil International d.o.o. koja sada o svom trošku tiska naš časopis, a zauzvrat objavljuje svoj reklamni materijal u našem glasilu.
Časopis će odsada, kako je planirano, izlaziti dva puta godišnje, što nam pruža mogućnost da Vas pravovremeno izvijestimo o svim tekućim akcijama, radionicama i novoobjavljenim knjigama. Odmah na početku ovoga broja naći ćete izvještaj s prošlogodišnje skupštine Centra i osvrte na tada održane radionice. Donosimo i portret Damira Miholića, predsjednika našeg Centra te nekrolog posvećen Berislavu Frkiću, redatelju i kazališnom pedagogu, našem nedavno preminulom počasnom članu te dugogodišnjem voditelju Dramskog studija Zorin doma u Karlovcu. Slijedi intervju s Jasnom Held, profesionalnom pripovjedačicom i našom članicom koja je održala uspješnu radionicu na prošlogodišnjem Saboru naše udruge (a zatim i još jednu u ožujku). Potom vas sa zadovoljstvom izvještavamo da je naša istaknuta članica i jedna od osnivačica HCDO-a, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Iva Gruić, dobila nagradu Grozdanin kikot koju Mostarski teatar mladih dodjeljuje za značajna postignuća u dramskoj i kazališnoj pedagogiji. U rubrici Dramski odgoj u svijetu, Vlado Krušić piše o UNESCOVIM Smjernicama za umjetnički odgoj, o 6. kongresu IDEA-e, Međunarodne udruge za dramu/
kazalište i odgoj održane u ljeto 2007. u Hong Kongu te o Svjetskom samitu o kreativnosti održanom neposrednom nakon toga kongresa, a prof. dr. Ömer Adigüzel nas upoznaje sa statusom dramskog odgoja u Turskoj. Čitav jedan tematski blok posvećen je forum – kazalištu i sadrži nekoliko zanimljivih tekstova o događanjima u Hrvatskoj vezanima uz taj oblik participativnog kazališta. Predstavljamo vam nekoliko dramsko – pedagoških knjiga u nadi da ćete u njima naći praktične savjete i inspiraciju za vaš svakodnevni rad. Da dramska pedagogija i promišljanje te djelatnosti u Hrvatskoj imaju tradiciju, upućuje tekst Vlade Krušića o Aleksandru Freudenreichu te pretisak intervjua koji je s tim arhitektom i kazališnim pregaocem objavljen u časopisu Savremena škola 1937. godine. Dramski odgoj u rehabilitaciji i terapiji je tema članka o Maloj kući, ustanovi za dnevnu rehabilitaciju osoba sa oštećenjima vida. Slijedi tematski blok Lutka u školi koji vam predstavlja Lidiju Dujić, lutkarsku pedagoginju i urednicu u Profilu te mogućnosti uporabe scenske lutke u razrednoj nastavi iz pera Davorine Bakote. Dajemo vam, na kraju, pregled stručne literature o lutkarstvu i lutkarskoj pedagogiji na hrvatskom jeziku.
U nadi da će Vam i ovaj broj Dramskog odgoja biti zanimljiv i poticajan, želim Vam da uživate čitajući ga i da Vas nađe u dobrom
zdravlju i veselju!

S poštovanjem,
Ozana Iveković, glavna urednica