Završava PartART projekt

Međunarodni Part-Art projekt, punim nazivom Participativne umjetničke metode kao poticaj za djelovanje u stvarnom životu, u kojem je kao partnerska organizacija sudjelovao i naš Centar, približio se svom svršetku. Projekt je ostvaren u okviru europskog programa za cjeloživotno učenje GRUNDTVIG, a financiran je sredstvima Europske unije, točnije, sudjelovanje i radni udio svake partnerske organizacije financirale su matične nacionalne agencije za mobilnost i programe EU.  Od ljeta 2012. šest udruga iz šest europskih zemalja (Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Slovenia – nositelj i koordinator projekta; Loesje, Njemačka; OMIX Ribadavia, Španjolska; Peer Producties, Nizozemska;  Stranaidea S.C.S. Im­presa Sociale Onlus, Italija; HCDO, Hrvatska) razmjenjivalo je kreativne postupke i primjere dobre prakse iz triju izražajnih područja – kazališta, pisanja i medijskih umjetnosti – namijenjene svima onima koji kao aktivisti i edukatori (učitelji, pedagozi, socijalni radnici, aktivisti građanskih udruga i sl.) djeluju u raznim oblicima formalnog i neformalnog odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo.

partart1

Hrvatska sudionica u projektu bila je naša članica, dramska pedagoginja-mentorica Ivana Marijančić, koja je dala značajan doprinos projektu ponudivši svoja bogata iskustva s kazalištem potlačenih kao oblik izrazito participativne metodike koja se učinkovito može kombinirati s metodama ostalih umjetničko-izražajnih područja zastupljenih u projektu.

partart2

Uz sudjelovanje na radionicama drugih izražajnih područja u Izoli, Berlinu i Torinu, Ivana je u Puli u lipnju 2013. odlično organizirala i realizirala radionicu kazališta potlačenih za sudionike partnerskih organizacija, kao i radionicu kombiniranih metoda predstavljenih u projektu, koju je održala ujesen 2013. u Zagrebu i koja je bila namijenjena širem krugu zainteresiranih za građanski odgoj.

partart3

Jedan od ishoda projekta je i Priručnik Part-Art projekta, objavljen u elektroničkom izdanju, s općim opisom projekta i partnerskih organizacija te s opisom preko tridesetak postupaka (igara, vježbi i tehnika) primijenjenih ili razvijenih na radionicama projekta. Priručnik je (zasad) na engleskom jeziku, a može biti od pomoći onim našim članovima koji se bave ili koje naročito zanima građanski odgoj i obrazovanje.

Postupci primijenjeni i izloženi tijekom projekta mogu se također naći na mrežnim stranicama projekta www.part-art.net koje će biti aktivne još sljedeće dvije godine.

partart4

O projektu i priručniku njegovi urednici napisali su sljedeće:

„Zahvaljujući Grundtvig programu bili smo u mogućnosti organizirati Part-Art kao jedinstveni projekt razvoja novih tehnika participativne umjetnosti. Također, bilo je uzbudljivo surađivati s mladim aktivistima, edukatorima i pedagozima iz različitih sredina i s različitim iskustvima toliko predanih svom umjetničko-odgojnom radu.

Objavljivanjem ovog priručnika sigurni smo da se Part-Art nastavlja. No sljedeći korak Part-Arta je na Vama – otkrijete ovaj priručnik i pročitajte ga! Molimo Vas, koristite ga, proslijedite ga drugima i podijelite svoja vlastita iskustva, nove postupke i participativne umjetničke metode s drugima na mrežnim stranicama www.part-art.netS ovim metodama, vjerujemo da ćemo posijati novo sjeme kreativne društvene promjene.

Priručnik Part-Art projekta 

PartART galerija – Vimeo