Radionica “Umijeće pripovjedanja” u Puli (30.03.-01.04., voditeljica: Jasna Held)

HCDO – Hrvatski centar za dramski odgoj, Ogranak Istra  

poziva Vas na radionicu:

UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA

voditeljica Jasna Held

O radionici:
Radionica je zamišljena kao poticaj pedagozima, nastavnicima i profesorima u radu s djecom i mladima. Bajke (narodne bajke i priče, tradicionalne priče, mitovi i legende) narodno su blago prisutno u svim narodima svijeta, stoljećima, čak i tisućljećima usmenom predajom održavane na životu, ponajprije pripovijedano samo odraslima, odgajajući generacije ljudi u najvišim vrijednostima čovječanstva i razvoja čovjeka i njegovog bića. Razvojem tehnologije prvo se zanemaruje živa riječ pripovijedanja, potom i same bajke i priče te vremenom postaju samo blijedi odraz prošlosti kao literarni spomen kulturnog podrijetla. Današnji problemi u razvoju djece su brojni. Najuočljiviji i posljednjih godina najčešći je problem govora, izgovora i izražavanja. Ono manje uočljivo je problem imaginacije djeteta i njegove kreativnosti. Albert Einstein je rekao: «Ako želite da vam dijete bude pametno, čitajte mu bajke! Ako želite da bude još pametnije, čitajte mu bajke još više!» Bajke su nepregledni izvor mašte. Bajke potiču maštu, razvijaju je, uče nas. Slušajući bajke dijete razvija bogat unutrašnji život, vrlo aktivan i vrlo poticajan za njegov kasniji razvoj kao individualca. Slušajući dobro i pravilno izgovorenu riječ, kroz poetičnost bajke dijete prima ravno iz ‘izvora’ , oblikujući time i svoj vlastiti svijet, svoju vlastitu riječ i govor. Unutar radionice nalaze se sljedeće teme: – Uvod u svijet bajki i priča ( narodne tradicije), atmosfera bajki. – Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja). – Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor). – Bajka – Vježba memorije u slikama. – Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj.

Voditeljica o sebi:
Zovem se Jasna Held, rođena sam u Dubrovniku gdje i danas živim. Ja sam pripovjedačica bajki i priča za djecu i odrasle. Ovim se zanimanjem aktivno bavim od 1994. godine nastupajući za djecu u dječjim vrtićima, osnovnim školama, kazalištima, dječjim domovima, bolnici (najvećim dijelom u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Bihaću itd.) te za odrasle u kazalištima, klubovima, raznim Domovima /za stare i nemoćne/ i na festivalima širom Europe). Kazališni nastupi i gluma dio su mog djetinjstva i mladosti. Moja prva pripovijedanja vezana su uz djetinjstvo moje djece, no postati pripovjedač i nastupati pred publikom nešto je posve drugačije. Najvažnije iskustvo vezano za bajke i pripovijedanje doživjela sam u ratu 1991.

TERMINI RADIONICE 2015. godine:
30.03. (ponedjeljak) od 17-20 sat,
31.03. (utorak) od 17-20 sat,
01.04. (srijeda) od 17-20 sat

MJESTO: ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE, GRADSKO KAZALIŠTE PULA (Ulaz u Dramski studio Ink-a, s gornje strane zgrade, kod papirnice Aurea)

KOTIZACIJA: 150,00 Kn
Uplatu možete izvršiti na broj računa HR4123400091410077433 na poziv na broj unesite datum uplate, a u opis unesite svoje ime i ime radionice.

PRIJAVE I INFORMACIJE:
e-mail: pershona22@gmail.com

Srdačan pozdrav i vidimo se na radionici!

Marijana Peršić, povjerenik Hcdo-a, ogranka Istra
pershona22@gmail.com
091 30 20 540