POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATA ZA NAGRADE I PRIZNANJA HCDO ZA 2010. GODINU

Poštovane članice i članovi Hrvatskog centra za dramski odgoj, cijenjeni prijatelji i podržavatelji!

Kao što Vam je poznato, HCDO prošle je godine, na inicijativu našeg uglednog člana Nebojše Borojevića, pokrenuo i prvi put dodijelio nagrade za razvoj i doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj. Prošlogodišnji dobitnici bili su gđa. Ana Cvenić, naša istaknuta članica, dramska pedagoginja i učiteljica u mirovini iz Rokovaca-Andrijaševaca, koja je dobila nagradu za trajan doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj, te Istarsko narodno kazalište iz Pule koje je nagradu zaslužilo uspješnim pokretanjem i organiziranjem “Pulskog foruma – Festivala primijenjenog kazališta”.  Ohrabreno prošlogodišnjim odjecima dodjele ove naše nagrade predsjedništvo HCDO objavljuje:   

POZIV

ZA PREDLAGANJE KANDIDATA ZA NAGRADE I PRIZNANJA HCDO ZA 2010. GODINU

 cilju promicanja dramsko-odgojnog rada kao bitne sastavnice humanističkog odgoja djece i mladih, HCDO dodjeljuje nagrade i priznanja osobama te  skupinama, ustanovama i organizacijama za razvijanje te kvalitetan i uspješan odgojni dramski rad.

Nagrade se dodjeljuju za sljedeće oblike odgojnog dramskog rada:

                   I. s obzirom na ciljne skupine: dramski/kazališni odgojni rad s djecom, mladima i odraslima;

                 II. s obzirom na vrste dramskog izraza: dramski, lutkarski, govorni, mimski izraz;

               III. s obzirom na područja odgojno-obrazovnog rada:

  • dramsko-pedagoški rad u nastavi;
  • dramsko-stvaralački rad u slobodnim aktivnostima unutar i izvan škola, dakle i u dramskim studijima, učeničkim domovima, centrima za kulturu i amaterskim KUD-ovima;
  • dramsko-terapijski rad;
  • djelatnost odgojnih kazališta –  što pretpostavlja interaktivni rad sa sudionicima (u što spada i forum-kazalište), a ne samo izvedbu predstave za publiku;

               IV.            oblikovanje metodike dramske pedagogije (članci, knjige, kurikuli, radionice i sl.);

                 V.            odgojne programe profesionalnih kazališta.

 HCDO dodjeljuje sljedeće nagrade:

a) Nagrada za trajni doprinos razvoju dramskog odgoja u Hrvatskoj

Nagradu mogu dobiti:

 • osobe koje se bave dramskim odgojem više od 20 godina i koje su svojim radom, kvalitetom i uspjesima značajno pridonijele razvoju dramskog odgoja u Hrvatskoj;
 • skupine, ustanove i organizacije (udruge, klubovi, škole, dramske družine, kazališta itd.) koje su u više od 20 godina postigle osobito zapažene rezultate u području dramskog odgoja i koje, osim toga, aktivno djeluju u trenutku dodjele nagrade.

 

b) Nagrada za doprinos razvoju dramskog odgoja u Hrvatskoj (moguće je dodijeliti nekoliko nagrada ).

Nagrade mogu dobiti:

 • osobe koje su postigle osobito zapažene rezultate u protekloj ili nekoliko proteklih sezona odn. školskih godina u bilo kojem području dramskog odgoja;
 • skupine, ustanove i organizacije koje su postigle osobito zapažene rezultate u protekloj ili nekoliko proteklih sezona odn. školskih godina u bilo kojem području dramskog odgoja.

 

c) Godišnja priznanja koja se dodjeljuju za najrazličitija postignuća u području dramskog odgoja u protekloj sezoni ili školskoj godini, npr. za segmente dramskog izraza (dramski tekst, likovnost predstave, režija, dramsko-pedagoško vodstvo, scenska glazba i sl.)  ili za uspješan stvaralački, stručni, metodički i organizacijski dramsko-odgojni rad u lokalnoj zajednici (županiji, regiji, gradu, ustanovi).

Prijedloge za nagrade i priznanja, koji moraju sadržavati životopis te podrobno obrazloženje za što i zbog čega se nekoga predlaže, mogu uputiti članovi Hrvatskog centra za dramski odgoj, kao i skupine, ustanove i organizacije koje se bave odgojnim dramskim radom. Predloženi kandidat/kandidatica mora se prethodno složiti s kandidaturom.

 

Prijedlozi se šalju e-poštom na adresu hcdo@hi.t-com.hr ili redovnom poštom na adresu: Hrvatski centar za dramski odgoj, Petrova 48a, 10000 Zagreb, (s naznakom „Prijedlog za nagrade i priznanja HCDO“).

 Prijedloge treba poslati najkasnije do 31. listopada 2010.

 Prijedloge će razmotriti povjerenstvo Centra u sastavu Nebojša Borojević, glumac, dramski pedagog i voditelj Kazališta Daska iz Siska, Aleksandar Bančić, dramski pedagog Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta iz Pule i Vlado Krušić, dramski pedagog i voditelj Kazališnog studija mladih iz Varaždina.

 Nagrade i priznanja proglasit će se i dodijeliti 27. studenog 2010., na Međunarodni dan dramskog odgoja.

pdficon_large [download id=”20″]