Obavijest o nagradama i priznanjima Hrvatskog centra za dramski odgoj za 2010. godinu

27. studenog 2010., na Međunarodni dan dramskog odgoja, Hrvatski centar za dramski odgoj dodijelit će, po drugi put, svoje nagrade i priznanja za razvoj i promicanje dramskog odgoja u Hrvatskoj. Nagrade i priznanja dodjeljuju se pojedincima, ustanovama i organizacijama za značajnije trajne te posebne doprinose dramskom odgoju.

Nagrade i priznanja bit će uručene ovogodišnjim dobitnicima na svečanosti koja će održati u subotu 27.studenog u 11,30 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih (dvorana Polanec).

Nakon svečanosti bit će prikazana predstava „Romeo i Julija“ u izvedbi Dramskog studija Učilišta ZKM.

Radujemo se Vašem dolasku!

[download id=”22″]

 

ODLUKE POVJERENSTVA ZA NAGRADE I PRIZNANJA HRVATSKOG CENTRA ZA DRAMSKI ODGOJ:

Povjerenstvo za nagrade i priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj u sastavu Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Pule, Nebojša Borojević, dramski pedagog iz Siska te Vlado Krušić, redatelj i dramski pedagog iz Zagreba, razmotrilo je pristigle prijedloge te odlučilo dodijeliti sljedeće nagrade i priznanja:

1.    Ovogodišnja Nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj za trajan doprinos dramskom odgoju dodjeljuje se Slavenki Čečuk, istaknutoj dramskoj pedagoginji iz Zagreba.

 Obrazloženje:

Slavenka Čečuk jedna je od glavnih protagonistica, uz Zvjezdanu Ladiku i Đurđu Dević-Šegina, oblikovanja moderne hrvatske dramske i kazališne pedagogije poslije II. svjetskog rata. Svoja kazališna, a potom i dramsko-pedagoška iskustva stjecala najprije kao članica prvih poslijeratnih studentskih kazališta u Zagrebu, zatim kao učiteljica u Širokom Brijegu, a od 1958. pa sve do umirovljenja kao pedagog u Omladinskom dramskom studiju Zagrebačkog kazališta mladih. Tijekom trideset godina predanog rada kroz Slavenkine brižne ruke prošli su brojni naraštaji polaznika Omladinskog dramskog studija, među njima i brojna istaknuta imena suvremenog hrvatskog kazališta. U dramskom radu s djecom i mladeži Slavenka Čečuk nije težila scenskom oblikovanju, već je naglasak stavljala na odgojne učinke i razvoj osobnosti kroz umjetnost riječi i dramsku igru. Uz svakodnevni rad u matičnom kazalištu niz je godina surađivala sa školskim vlastima i sa Savezom društava „Naša djeca“ educirajući učitelje i odgajatelje za dramsko-stvaralački rad s djecom te sudjelujući kao prosuditelj i stručnjak na školskim susretima stvaralaštva djece i mladih. Sa Đurđom Dević-Šegina i Zvjezdanom Ladikom 1970. objavila je priručnik “Dramske igre”, koji brojni učitelji, odgajatelji i dramski pedagozi uvijek iznova traže i koriste, dok je rad na posljednjoj knjizi koju je pripremala zajedno sa Zvjezdanom Ladikom nažalost ostao nedovršen. Svojim samozatajnim radom Slavenka Čečuk značajno je pridonijela postavljanju temelja suvremene dramske pedagogije u Hrvatskoj na čemu smo joj svi mi, koji danas aktivno radimo s djecom i mladeži, iskreno zahvalni.

 

2.    Nagrada za poseban doprinos dramskom odgoju dodjeljuje se Dramskom studiju Tirena iz Zagreba za sustavnu višegodišnju edukaciju mladeži i dramskih pedagoga u radionicama i programima ljetnog Kazališnog kampa u Pazinu.

 Obrazloženje:

Dramski studio Tirena iz Zagreba već sedam godina organizira u Pazinu Kazališni kamp na kojem je dosad na više od 100 radionica sudjelovalo preko 500 sudionika, djece i mladeži te voditelja dramskih družina i studenata pedagoških fakulteta. Organiziran kao nastavak Europskih dramskih susreta EDERED, koje je Tirena izuzetno uspješno organizirala 2003. godine, Kazališni kamp se oblikovao u uzoriti model kontinuirane dramsko-pedagoške edukacije radioničkog tipa u Hrvatskoj. Osim radionica, Kamp ugošćuje i predstave namijenjene sudionicima, ali i djeci grada Pazina. 2006.g. Kazališni kamp postaje izborni kolegij na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, od 2008.g. dobiva međunarodni karakter organiziranjem radionica stranih voditelja, a od 2010.g. edukaciju stečenu na radionicama Kampa priznaje i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

Ovom bismo Nagradom htjeli potaknuti i ohrabriti organizacijski tim Kazališnog kampa da ustraju u svom radu i nastave u organiziranju ove iznimne i vrijedne aktivnosti.

 

3.    Priznanje Hrvatskog centra za dramski odgoj dodjeljuje se Udruzi pripovjedača „Pričalica“ iz Virovitice za doprinos ostvaren pokretanjem Festivala dramskog odgoja „Fedor“ u Virovitici.

 Obrazloženje:

U organizaciji Udruge pripovjedača „Pričalica“, koju su pokrenuli i koju vode naši članovi Snježana Lančić-Prpić i Ivan Slavić, a uz podršku grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, te pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih poslova RH, od 2. do 6. lipnja u Virovitici je održan prvi Festival dramskog odgoja, ili skraćeno – „Fedor“.

Uzimajući za svoj opći cilj promicanje dramskog odgoja te poticanje djece i mladih na sudjelovanje u procesu odgoja kroz dramski izričaj, inicijatori su festival organizirali prvenstveno kao radno okupljanje i javno predstavljanje dramsko-pedagoškog rada. Organizatori su u pripremu i realizaciju festivala uključili niz kulturnih, društvenih i odgojno-obrazovnih ustanova i organizacija, sudionici radionica su bili učenici virovitičkih škola te prosvjetni radnici željni dramsko-pedagoške edukacije, a voditelji radionica bili su, uz same inicijatore, mladi dramski pedagozi i kazalištarci iz sličnih udruga te jedan dramski pedagog iz Nizozemske. Svojim namjerama, brojem uključenih organizacija i odjekom koji je ostvario u prosvjetnoj, kulturnoj i društvenoj javnosti, Festival dramskog odgoja može poslužiti kao uzor  akcije koja unapređuje i osnažuje dramski odgoj u Hrvatskoj. Zbog toga njegovim organizatorima i dodjeljujemo ovo priznanje uz nadu da prvi „Fodor“ neće biti i posljednji.

  

 Povjerenstvo za nagrade i priznanja Hrvatskog centra za dramski odgoj:

 Aleksandar Bančić, dramski pedagog, v.r.

Nebojša Borojević, dramski pedagog, v.r.

 Vlado Krušić, redatelj i dramski pedagog, v.r.