RADIONICA GODIŠNJEG SABORA HCDO 2009.

ZA KOGA?

Radionica je namijenjena kako iskusnijim voditeljima dramskog rada, tako i onima koji tek počinju s takvim radom ili se naprosto zanimaju za dramsko-scenski odgojni rad.

Također, radionica je otvorena ne samo članovima HCDO-a, nego i nečlanovima.

Prednost sudjelovanja imat će sljedeći sudionici:

  • članovi HCDO s uredno plaćenom članarinom,
  • svi oni koji se ranije prijave (jer je broj mjesta ograničen),
  • svi oni koji su već pohađali temeljne i druge seminare i radionice.

CIJENA  radionice:

  • Članovi s uredno plaćenom članarinom 250 kn
  • Članovi s neplaćenom članarinom 350 kn
  • Nečlanovi 350 kn

Plaćanje radionice (i članarine) može se izvršiti gotovinom po dolasku na radionicu ili prije toga općom uplatnicom na žiro-račun 2340009-1100135102, Privredna banka Zagreb (za HCDO). U potonjem slučaju molimo da uplatnicu pokažete pri dolasku na radionicu.

RADIONICA DRAMSKE PEDAGOGIJE

OD IGRE DO UMJETNOSTI – OD DOŽIVLJAJA DO SPOZNAJE

Voditeljica: Ljubica Beljanski-Ristić, dramska pedagoginja, Beograd

subota, 26.12.2009.   15,00 – 19,00, nedjelja,  27.12.2009. 10,00 – 16,00

[download id=”16″]

Radionica istražuje procese koji se događaju u igri i od kojih se igra gradi i iz toga kreira procese koji se iz forme igre transformiraju u umjetničke forme. Istražuje dubinske strukture u izabranim igrovnim i umjetničkim materijalima i, kroz stvaralačku interakciju učesnika i transformaciju igrovnih aktivnosti u dramsku akciju, otkriva procese i mehanizme građenja i razvoja igre i drame u njihovom zgusnutom trenutku. Fokus se usmjerava na moć učinka suprotnih osjećanja i djelovanja dvostrukosti kao igrovnog i umjetničkog postupka koji, sjedinjen u određenoj igrovnoj ili dramskoj situaciji, ostvaruje poseban afektivan doživljaj, ali i iskustvo spoznaje koje jednom ovakvom doživljaju, kroz vlastito kreiranje značenja, otvara nove poglede na vječna pitanja ljudskih odnosa i realnosti u kojoj živimo.

Radionica je rezultat zajedničkog rada voditeljice i Ane Marjanović-Shane, psihologinje iz Philadelphije, SAD, na praktično-istraživačkom projektu PAT (PlayArt teorija) koji istražuje veze i odnose igre, simboličkih procesa i umjetnosti i koji je predstavljen na nizu međunarodnih stručnih skupova i festivala.

Ljubica Beljanski-Ristić, istaknuta dramska pedagoginja i teoretičarka i metodičarka odgoja kroz umjetnost, živjela je i školovala se u Puli te diplomirala jugoslavistiku u Beogradu. Osnivačica je i umjetnička voditeljica Dečjeg dramskog studija »Škozorište« (1977), Studija stvaralačkog vaspitanja “Školigrica” (1981) i Pozorišta odrastanja (1993), 1999.osnovala je Centar za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), a od 2000. vodi BITEF polifoniju, popratni program  Beogradskog međunarodnog kazališnog festivala. Godine u zagradama pokazuju da je bila pokretačica i predšasnica dramskog odgoja i odgoja kroz umjetnost u bivšoj državi još prije dvadesetak godina. Otada pa sve do danas neumorno promiče, praktično i teorijski, stvaralački odgoj, odgojnu dramu i kazalište te novu školu u kojoj umjetnost treba da igra važnu ulogu.

Sudionica je mnogih stručnih skupova i festivala, autorica stručnih članaka, angažirana i u izradbi nacionalnih odgojnih i obrazovnih programa.

[download id=”16″]