PROSLAVIMO MEĐUNARODNI DAN DRAMSKOG ODGOJA!

27. studenoga proglašen je Međunarodnim danom dramskog odgoja. To je dan kad su svi dramski pedagozi i njihove nacionalne organizacije i ustanove pozvani da ga na neki način javno obilježe i tako posvjedoče važnost svoga odgojnog rada. Hrvatski centar za dramski odgoj ove je godine odlučio obilježiti Dan dramskog odgoja uvođenjem i dodjelom NAGRADE HRVATSKOG CENTRA ZA DRAMSKI ODGOJ za razvijanje i doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj.

Nagrada će se svake godine dodjeljivati 27. studenog i to za nekoliko kategorija: pojedincima, skupinama, ustanovama i organizacijama za trajne i posebne doprinose dramskom odgoju u nas. Ove godine zadaću Povjerenstva nagrade preuzela je Komisija za stručno usavršavanje HCDO-a u sastavu Iva Gruić, Ines Škuflić-Horvat i Vlado Krušić, a pridružio im se i Nebojša Borojević, kao inicijator Nagrade.

Povjerenstvo Nagrade ove je godine odlučilo dodijeliti nagradu sljedećim dobitnicima:

  • Nagradu za trajan doprinos dramskom odgoju u Hrvatskoj dobila je Ana Cvenić, učiteljica i dramska pedagoginja iz Andrijaševaca, koja je tijekom svog dugogodišnjeg dramsko-pedagoškog djelovanja postavila visoke i uzorite standarde stvaralačkog dramskog rada u školskim dramskim i recitatorskim družinama.
  • Nagradu za poseban doprinos dramskom odgoju dobilo je Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula za uspješno pokretanje i organiziranje „Pulskog foruma – Festivala primijenjenog kazališta“ tijekom proteklih dviju godina, čime je dan snažan poticaj daljnjem širenju „kazališta potlačenih“ i posebno „forum-kazališta“ u Hrvatskoj.

Nagrade će biti uručene na svečanosti u Istarskom narodnom kazalištu u petak, 27. studenog 2009. u 19,30, a nakon podjele nagrada Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu izvest će predstavu „Vježbe iz hrvatske konverzacije i dikcije za varaždinsku mladež“ oblikovanu prema tekstovima Eugènea Ionesca, čime započinje suradnju s Dramskim studijem Istarskog narodnog kazališta.

PISMO POVODOM DANA DRAMSKOG ODGOJA
Kao i prošle godine, i ove je jedna istaknuta osoba zamoljena da svjetskoj javnosti uputi pismo povodom Dana dramskog odgoja. Ta čast pripala je istaknutoj dramskoj pedagoginji iz Ugande i potpredsjednici IDEA-e, gđi. Mercy Mirembe Ntangaare. Pismo donosimo u cjelosti i molimo Vas da nađete priliku da ga u petak 27.studenog javno pročitate prije predstave, na pokusu ili dramskom satu.

PORUKA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA DRAMSKOG ODGOJA 2009.
 Mercy Mirembe Ntangaare, potpredsjednica IDEA-e

 Prije godinu dana 27. studenoga proglašen je Međunarodnim danom dramskog odgoja s namjerom da potakne kazališne i dramske pedagoge da još odgovornije preuzmu središnju ulogu u “njegovanju humanističkog odgoja, ljudskih prava i mira za sve”.

 Tijekom cijele protekle godine svijet je bio preplavljivan neodrživim stavovima, programima i djelima za koja svi znamo da ih ne možemo zaobići i da se s njima moramo suočiti. Više nego ikada ranije naše glasove, naša očekivanja i opredjeljenja, nas kao učitelja i umjetnika, valja iskoristiti “da se svijet ponovno otkrije, a san sačuva od uništenja”.

Solidarnost i jedinstvo članova IDEA-e iz 90 zemalja u zagovaranju dramskog odgoja, u zajedničkim projektima, u izdavaštvu, u istraživanju, potrebno je više nego ikada prije. To je izvorište znanja i iskustava koje trebamo s ponosom dijeliti i promicati.

Naša je zadaća koristiti dramski rad za promicanje dijaloga i rasprave među zajednicama; iskoristiti dramski i kazališni odgoj za održivo i čovjeka dostojno življenje polovice čovječanstva koja životari u nezamislivoj bijedi, nezdravim uvjetima i u raznim oblicima uskraćenosti; naša je zadaća stvarati projekte i programe kroz koje će nepismeni dio čovječanstva moći steći osnovno obrazovanje i u kojima će prijenos i nesebično širenje znanja nadvladati načela natjecanja i individualizma koja danas vladaju svijetom.

Za današnji se svijet kaže da se “neprekidno mijenja, tehnološki razvija i da počiva na znanju”. To su zadanosti koje moramo prihvatiti kako bismo sačuvali našu budućnost. Stoga, nastavimo se i dalje pitati koje je mjesto dramskog i kazališnog odgoja u svijetu koji se mijenja. Koje novosti, kakve prilagodbe i kakvo širenje možemo postići kroz nove tehnologije? Koja znanja i koje vještine možemo naučiti I razmijeniti kako bismo preusmjerili društva ili ih potakli prema cjelovitom življenju?

IDEA poziva sve svoje članove, njihove prijatelje i kolege širom svijeta da Međunarodni dan dramskog odgoja proslave radionicom, predstavom ili jednostavnim nastupom u školama, na fakultetima gdje poučavamo, u zajednicama gdje živimo i posvuda gdje radimo i susrećemo se! Neka ljudi vide za što se zalažemo i dožive to što radimo! I svima pokažimo koliko toga ima u našem radu što vrijedi proslaviti!