Nova Tirenina radionica: Meeting Shakespeare, 21.2.2015.

logo_teatar_Tirena

RADIONICA

MEETING SHAKESPEARE
Subota 21.2. 10:00 – 16:00
shake
Upoznajte se s novim metodama rada, osvježite nastavni proces i razvijte svoje ideje!

Radionica se bavi tematikom Shakespearea, njegovim tekstovima i stvaralaštvom, te aktualnim pogledom na rad s polaznicima na navedenom materijalu. Podsjeća da je Shakespeare pisao za široke mase i da su njegova djela prepuna društvenih istina vrlo poznatih i našem društvu. Voditelj spaja svoje dugogodišnje glumačko i pedagoško iskustvo, te uvodi polaznike u Shakespeareov svijet. Otvara pitanja suvremene interpretacije Shakespearea i načina kako ga učiniti zanimljivim mlađim generacijama.

Polaznici na radionicu trebaju donijeti monolog, scenu ili bilo koji drugi ulomak iz nekog Shakespeareovog djela koji žele obraditi, u vezi kojeg imaju pitanja, sugestije i slično.

Tekst NIJE POTREBNO naučiti napamet, no bitno je donijeti nešto na čemu polaznik želi raditi.

 Radionica je na engleskom jeziku.

 Polaznici: nastavnici engleskog jezika, studenti, srednjoškolci, obožavatelji ali i oni koji zaziru od Shakespearea

Voditelj: Marcus Fernando, akademski glumac

Britanski glumac, redatelj, glazbenik, lutkar i fotograf. Na daskama koje život znače proveo je gotovo 30 godina, a između ostalih radio je u nekim od najvećih britanskih kazališnih kuća poput National Theatrea i Royal Sheakspeare Company. Igrao je brojne Shakespearove uloge, te režirao nekoliko poznatih naslova. Brojne je ljetne sezone proveo kao glumac sa Illyria Theatreom koje karakterizira elizabetanska tradicija putujućeg teatra na otvorenom. Instruktor je scenskih borbi i voditelj radionica.

 CIJENA RADIONICE JE 180 kn

 U prilogu Vam šaljemo prijavnicu koju je potrebno ispuniti i poslati ju na e-mail adresu

teatartirena@gmail.com

 Tel: 01 412 0041, mob: 095 412 0041

www.tirena.hr

www.facebook.com/teatartirena

Održan godišnji Sabor i Izborna skupština HCDO-a

Godišnji sabor Centra održan je na samom koncu protekle godine, od 28. do 30. prosinca na uobičajenom mjestu naših susretanja, u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu. Prvoga dana, usprkos snježnom nevremenu koje je spriječilo jedan broj naših članova da nam se pridruže, uspješno je održana godišnja skupština, na kojoj su, nakon izvješća o radu tijekom protekle godine, izabrani novi članovi upravnih tijela Centra za naredno četverogodišnje razdoblje.

Dužnost Predsjednika obnašat će, ponovno nakon 2006., dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog i redatelj, a za nove članove Predsjedništva izabrani su Snježana Čubrilo, dramska pedagoginja i prof. hrvatskog, i Jasna Šojer, dramska pedagoginja i prof. hrvatskog i bibliotekarstva. U Predsjedništvu će nastaviti djelovati i njegovi dosadašnji članovi, Ozana Iveković, dramska pedagoginja i prof. komp. književnosti i filozofije, te Denis Patafta, dramski pedagog i prof. sociologije.

Za članice Nadzornog odbora izabrane su Ana Sekulić, dugogodišnja knjigovotkinja Centra,  te Grozdana Lajić Horvat, dramska pedagoginja, i Ksenija Rožman, dramska pedagoginja.

Sud časti činit će Roberta Barat, dramska pedagoginja i učiteljica razredne nastave, dr. sc. Damir Miholić, dramski pedagog i soc. pedagog, i Branko Sviben, dramski pedagog i redatelj. U nastavku, novoizabrani Predsjednik Vlado Krušić predstavio je Strateški plan djelovanja Hrvatskog centra za dramski odgoj u razdoblju 2015. – 2020.,a skupština ga je nakon rasprave jednoglasno usvojila. O tijeku, raspravi i ostalim zaključcima skupštine pročitajte Zapisnik izborne skupštine HCDO 2014.

Slika 1

RADIONICE GODIŠNJEG SABORA 2014.

Sljedeća dva dana sabor je nastavljen i zaključen dvjema radionicama kakve uobičajeno organiziramo u toj prigodi. (Treća predviđena radionica, Dramske igre u nastavi prirodoslovlja, morala je, nažalost, biti otkazana zbog nedovoljnog broja prijavljenih sudionika.) Radionicu Dramske metode u nastavi društvenih predmeta vodio je Denis Patafta, dok je Radionica metodike građanskog odgoja i obrazovanja održana pod vodstvom Vlade Krušića.

Prenoseći svoja iskustva rada u školi voditelj prve radionice, Denis Patafta, upoznao je sudionice s dramskim vježbama, igrama i tehnikama koje učenicima omogućuju kreativan i motivirajući pristup sadržajima društvenih predmeta koji često svojim definicijama, količinom podataka koje treba zapamtiti i stranim pojmovima izazivaju nerazumijevanje i otpor. Priroda i društvo, nastava materinjeg i stranih jezika i književnosti, povijest, etika, filozofija, psihologija, građanski odgoj i sl. predmeti su koji su “dušu dali” da ih se podučava uz pomoć dramskih tehnika.

Slika 3 Slika 2

Metode dramske pedagogije mogu se učinkovito primijeniti u podučavanju širokoga kruga sadržaja i problema iz područja međuljudskih i društvenih odnosa, npr. što su to društvene uloge, kako ih igramo i zašto, koji su mehanizmi uspješne komunikacije i oblici socijalne interakcije, kako su se odigrali pojedini povijesni događaji i što ih je pokrenulo, kako razumjeti i prihvatiti tuđe vrijednosne i etičke stavove, kako razviti emocionalnu inteligenciju i sposobnost empatije, kako donositi zaključke prema pravilima logike i kakve koristi od toga imamo u svakodnevnom životu, zbog čega je potrebno da poštujemo jedni druge iako se razilazimo u stavovima, kako se dogovoriti, razriješiti konflikt bez nasilja i kako surađivati za dobrobit zajednice i nas osobno, kako slikovito predstaviti specifičnosti pojedinih filozofskih ideja itd. U obradi tema i nastavnih jedinica društvenih predmeta naročito su uporabljive dramske tehnike poput igranja uloga i različitih društvenih situacija, koristeći improvizaciju i relaksaciju, tehnike vrućeg stolca i učitelja u ulozi, procesne drame i metoda forum-kazališta, te mnogih drugih dramskih i kazališnih tehnika.

Slika 5 Slika 4

Radionica metodike građanskog odgoja i obrazovanja bila je nastavak stručnih okupljanja kakva u okviru godišnjeg sabora redovito održavamo od 2012. godine. Uz nekoliko sudionika aktivno uključenih u dosadašnja naša nastojanja oko oblikovanja metodike GOO radionica je privukla petnaestak novih sudionika – razrednih i predmetnih učitelja, školskih stručnih suradnika i dramskih pedagoga – zainteresiranih za kvalitetno podučavanje građanskog odgoja u hrvatskim školama. Na radionici su najprije sažeto predstavljeni rezultati prošlogodišnjeg projekta Participativne i dramske metode za građanski odgoj, koji je uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje realiziran u nekoliko županija (Međimurska, Varaždinska, Dubrovačko-neretvanska, Grad Zagreb) u partnerstvu s tamošnjim školama.

U drugom, najaktivnijem dijelu radionice, u kojem su  sudjelovali svi učesnici, Snježana Čubrilo, članica stručnog vodstva spomenutog projekta, pokazala je kako se sadržaji GOO mogu obrađivati primjenom tehnike odgojne (procesne) drame.

Radionica je nastavljena prikazom nekoliko primjera dobre prakse nastalih bilo kao ishod spomenutog projekta bilo kao rezultat nekih drugih metodičkih nastojanja s ciljem kvalitetnijeg oblikovanja nastave GOO. Posebno zanimljiv bio je prilog Marice Motik, dramske pedagoginje i prof. hrvatskoga, koja je predstavila primjere obrada i metodičkih priprema nastavnih jedinica u nastavi književnosti s posebno naznačenim temama GOO i s nizom primijenjenih dramsko-pedagoških postupaka. Radionica je okončana raspravom o dramsko-pedagoškoj metodici i mogućnostima njezina povezivanja s postojećim didaktičko-metodičkim pristupima te o potrebi edukacije učitelja i nastavnika za njezinu učinkovitu uporabu. Jedan od važnijih zaključaka završne rasprave bio je da valja osmisliti sustav dramsko-pedagoških radionica koji će dobiti potvrdu Agencije za odgoj i obrazovanje i koji će se onda moći ponuditi školama i odgojno-obrazovnim ustanovama za edukaciju iz metodike ne samo građanskog odgoja nego i drugih predmeta odn. odgojno-obrazovnih područja.

KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI – RADIONICA FORUM-KAZALIŠTA

Partnerski projekt Mreže mladih Hrvatske i Hrvatskog centra za dramski odgoj

Slika 1

Mreža mladih Hrvatske (MMH) inicirala je te u suradnji s Hrvatskim centrom za dramski odgoj (HCDO) organizirala radionicu forum-kazališta za aktiviste organizacija civilnoga društva, za učitelje, nastavnike i školske  stručne suradnike te za studente socijalnih i humanističkih studija. Šira svrha radionice bila je upoznavanje sudionika s forum-kazalištem kao poticajnom dramsko-pedagoškom metodom aktivističkog djelovanja, građanskog odgoja i obrazovanja te promicanja i zagovaranja raznovrsnih ciljeva (socijalnih, kulturalnih, pedagoških, ekoloških i sl.), dok su kao užu zadaću radionice voditelji, Vlado Krušić i Maja Sviben, naznačili osposobljavanje sudionika za oblikovanje forum-priča i za vodstvo forum-izvedbe.

Radionica je bila zamišljena kao proces od nekoliko koraka: prijavljene sudionice i sudionici najprije su, s drugim gledateljima, 27.11. u prostorima Zelene akcije sudjelovali u oglednoj forum-predstavi koju je dramaturški oblikovala Maja Sviben te pripremila i izvela s mladim članovima Teatra Tirena, Antonijom Cvitković i Lukom Posilovićem.

U drugom koraku sudionici su dobili priručnik Ne raspravljaj, igraj!, objavljen u Biblioteci dramskoga odgoja našega Centra,kojim su se trebali podrobnije upoznati sa značajkama forum-kazališta, te za domaću zadaću napisati sinopsise forum-priča na problemske teme koje predlažu za scensko oblikovanje.

Treći korak predstavljala je dvodnevna vikend radionica održana 6. i 7. prosinca na kojoj je sudjelovalo 15 sudionika. Tijekom radionice izabrane su, dramaturški oblikovane i uvježbane tri forum-priče koje su sudionici dogovorili okupljeni u tri radne skupine po kriteriju srodnih tema izabranih za sinopsise ili sličnih konteksta u kojima djeluju.

Slika 2 Slika 3 
Smišljanje i oblikovanje forum-priča.

U četvrtom koraku priče su izvedene kao forum-predstava za šire gledateljstvo, pri čemu su voditelji (džokeri) tijekom forum-izvedbe bile same sudionice.

Slika 4 Slika 5
Prizor i forum uz priču o nasilju u vezi. Voditeljica foruma (džokerica) – Nikolina Marinić.
Slika 6 Slika 7
Forum i prizor iz priče studentica Socijalnog rada i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta o socijalnom isključivanju sankcioniranih osoba. Džokerica – Tatjana Dragičević.
Slika 8 Slika 9

Forum-priča iz školskoga okružja na temu međuvršnjačkog internetskog nasilja nasilja. Likovi iz priče na „vrućem stolcu“ i džokerica – Margareta Peršić.

U ocjenskoj anketi provedenoj nakon zaključne izvedbe radionica je dobila vrlo visoke ocjene sudionika.

Kao dodatak projektu, mlada ekipa Teatra Tirena i Vlado Krušić kao džoker još su jednom izveli oglednu forum-predstavu 17. prosinca na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa studentima odsjeka pedagogije.

Želja je, i nada, obaju partnera, MMH-e  i HCDO-a, da će se ova vrsta suradnje nastaviti i novim projektima.

Slika 10 Slika 11

Promocija zbirke igrokaza ‘KAOS PRIJE PREMIJERE’ – Teatar Tirena

logo_teatar_Tirena

Vas poziva na promociju svoje treće zbirke igrokaza

KAOS PRIJE PREMIJERE’

u petak 19. prosinca u 18 sati u prostoru Teatra Tirena (Kačićeva 6a)

*Sva tri zbornika moći će se kupiti po promotivnim cijenama*

image002

ZBIRKA ‘KAOS PRIJE PREMIJERE’ SADRŽI TEKSTOVE:

Nina Horvat: KAOS PRIJE PREMIJERE
Kristina Gavran: MRAVAC
Nina Horvat: ŠUTLJIVA ZEMLJA
Ana Kolak: KUPLJENI PRIJATELJ
Maja Sviben: ROBIN HOOD PONOVNO JAŠE
Marija Šorša: VAŽNO JE ZVATI SE KLARA
Ines Škuflić Horvat i Nina Horvat: AVANTURE VREĆKA I SMEĆKA
Kristina Gavran: ČAROBNI KOLAČ
Ines Škuflić Horvat i Nina Horvat: BOŽIĆNE NEVOLJE
Iva Gruić: UPOMOĆ, ZVJEZDANI!

Veselimo se Vašem dolasku!

 www.tirena.hr

Godišnji sabor Hrvatskog centra za dramski odgoj, nedjelja, 28.12. 2014. – utorak, 30.12. 2014.

POZIV NA GODIŠNJI SABOR HRVATSKOG CENTRA ZA DRAMSKI ODGOJ

nedjelja, 28.12. 2014. – utorak, 30.12. 2014.

CENTAR MLADIH RIBNJAK, RIBNJAK 1 (Park Ribnjak), ZAGREB

Poštovani članovi HCDO, učitelji, nastavnici i svi drugi koje zanima dramska pedagogija!

Godišnji sabor organiziramo u periodu između Božića i Nove godine, kada, vjerujemo, većina naših članova, kao i svi drugi zainteresirani za dramsku pedagogiju i njezinu primjenu u odgojno-obrazovnom radu mogu izdvojiti vrijeme za vlastitu edukaciju i stjecanje novih znanja. Radionice ovogodišnjeg sabora u cijelosti su namijenjene primjeni dramske pedagogije u nastavi društveno-humanističkih i, što naročito ističemo, prirodoslovnih predmeta i odgojno-obrazovnih područja, čime proširujemo polje primjene dramske pedagogije u odgojno-obrazovnom i školskom radu. Molimo Vas, stoga, da ovaj poziv proslijedite svima koje bi ovakve radionice mogle zanimati. U prilogu Vam šaljemo opširniji program Sabora i radionica.

Također, molimo Vas da nađete vremena i dođete na godišnju skupštinu te sudjelujete u njezinu radu. Ovogodišnja skupština ima posebnu važnost jer nije samo rutinska, nego izborna, tj. izabrat ćemo novo vodstvo Centra za sljedeće razdoblje od četiri godine. Zato Vas pozivamo da se odazovete i sudjelujete u izboru novoga vodstva i raspravi o strategiji i programima budućeg djelovanja Centra.

Napominjemo da ćete tijekom odvijanja Sabora moći nabaviti knjige naše Biblioteke dramskog odgoja i to, po običaju, po nižim cijenama.

Za HCDO: Vlado Krušić, tajnik

Poziv na godišnji Sabor HCDO 2014

Prijavni list za radionice

___________________________________________________________________

1. GODIŠNJA SKUPŠTINA HCDO

Nedjelja, 28. prosinca 2014., 15,00 sati, CENTAR MLADIH RIBNJAK, RIBNJAK 1 (Park Ribnjak), ZAGREB

SKUPŠTINA JE OTVORENA SVIMA ZAINTERESIRANIMA. PRAVO GLASA IMAJU ČLANOVI S PLAĆENOM ČLANARINOM ZA 2014.  (Članarinu možete platiti i na godišnjem saboru.)

SJEDNICA:

15,00   1. UVOD
1.1. Uvodna riječ predsjednika
1.2. Usvajanje dnevnog reda
1.3. Izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika

15,15   2. IZVJEŠTAJI O RADU
2.1. Izvještaj predsjednika
2.2. Izvještaji o akcijama (Projekt metodike građanskog odgoja, projekt  PartArt, internetske stranice, i dr.)             2.3. Izvještaji ogranaka
2.4. Rasprava i usvajanje izvještaja
2.5. Financijski izvještaj, izvještaj nadzornog odbora i usvajanje

17,00   3. PREDLAGANJE I IZBOR NOVIH ČLANOVA UPRAVNIH TIJELA HCDO
3.1. Predlaganje i predstavljanje kandidata za Predsjednika i članove Predsjedništva
3.1.1. Izbor Predsjednika i članova Predsjedništva
3.2. Predlaganje i izbor članova Nadzornog odbora i Suda časti
3.3. Razrješenje dosadašnjih i ovlašćivanje dvoje novih članova Centra s pravom potpisa u materijalnom i financijskom poslovanju Centra

18,30   4. RAZVOJNE PERSPEKTIVE DJELOVANJA  CENTRA ZA RAZDOBLJE 2015.-2020.
4.1. Prijedlog strateškog plana Centra za razdoblje 2015.-2020.
4.2. Rasprava i usvajanje
4.3. Prijedlog plana djelovanja za 2015. godinu
4.4. Rasprava i usvajanje

  1. RAZNO

 (Završetak Skupštine predviđen je oko 19,00 sati)

_____________________________________________________

RADIONICE  GODIŠNJEG  SABORA  HCDO  2014.

ZA KOGA?

Radionice ovogodišnjeg sabora namijenjene su prije svega onima (učiteljima, nastavnicima, školskim stručnim suradnicima, metodičarima, dramskim pedagozima i dr.) koje zanima uporaba dramskih metoda u školskoj nastavi, ali i onima koji tek počinju s takvim radom ili se naprosto zanimaju za dramski odgojni rad. Također, radionica je otvorena ne samo članovima HCDO-a, nego i nečlanovima.

CIJENA  pojedine radionice:
Članovi s uredno plaćenom članarinom     150 kn
Članovi s neplaćenom članarinom               250 kn
Nečlanovi                                                     250 kn
(Napomena: Radionica 2 se ne plaća.)

Plaćanje radionice (i članarine) može se izvršiti gotovinom po dolasku na radionicu ili prije toga općom uplatnicom na IBAN-račun HR0223400091100135102, Privredna banka Zagreb (za HCDO). U potonjem slučaju molimo da uplatnicu pokažete pri dolasku na radionicu.

 ————————————————————————————

RADIONICA 1

DRAMSKE METODE U NASTAVI DRUŠTVENO-HUMANISTIČKIH PREDMETA

Voditelj: Denis Patafta, prof. sociologije i dramski pedagog, Zagreb

ponedjeljak 29.12.2014. –  utorak 30.12.2014., ujutro 10,0014,00

Školski predmeti i teme društveno-humanističkog odgojno-obrazovnog područja (Priroda i društvo, Povijest, Geografija, Politika i gospodarstvo, Psihologija, Sociologija, Filozofija, Logika, Vjeronauk,Etika, Građanski odgoj i obrazovanje) svojim definicijama, konceptualnim objašnjenjima, količinom podataka koje treba zapamtiti te stručnom terminologijom često izazivaju nerazumijevanje i otpor učenika. A mnogi predavači često su poželjeli imati oruđa kojima bi učenicima slikovito i atraktivno predočili glavne ideje, znanja i spoznaje predmeta koji predaju kako bi ih usvojili i, što je važnije, mogli koristiti u svojem budućem školovanju, životu i radu. S druge strane, pitanja kojima se bave ovi predmeti „dušu su dali“ da ih se podučava pomoću dramskih metoda: što su društvene uloge, kako ih igramo i zašto; koji su mehanizmi uspješne komunikacije i oblici socijalne interakcije; kako su se odigrali pojedini povijesni događaji i što ih je pokrenulo; kako razumjeti i prihvatiti tuđe vrijednosne i etičke stavove; kako razviti emocionalnu inteligenciju i sposobnost empatije; kako donositi zaključke prema pravilima logike i kakve koristi od toga imamo u svakodnevnom životu; zbog čega je potrebno da poštujemo jedni druge iako se razilazimo u stavovima; kako se dogovoriti, razriješiti konflikt bez nasilja i kako surađivati za dobrobit zajednice i nas osobno; kako slikovito predstaviti specifičnosti pojedinih filozofskih ideja itd…

Na ovoj radionici upoznat ćete se s raznim dramskim postupcima (igranje uloga i različitih društvenih situacija, improvizacija i relaksacija, vrući stolac, učitelj u ulozi, procesna drama, forum-kazalište) koje Vam mogu pomoći da kreativnim i interaktivnim pristupom društvene predmete približite svojim učenicima na zanimljiv i njima prihvatljiv način. Metode dramske pedagogije pomažu svojim sinergijskim djelovanjem (iskustvenim, intelektualnim, fizičkim i afektivnim) da učenici, sudjelujući aktivno i motivirano, dublje i potpunije usvoje nastavne sadržaje. U svakom slučaju u opuštenijoj i, kako za njih tako i za nastavnike, mnogo manje stresnoj atmosferi.

Denis Patafta već 20 godina radi s djecom i mladima, s amaterima i profesionalcima, u brojnim kazalištima, kulturnim centrima i školama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pokretač je i producent festivala studentskog kazališta Test! u Zagrebu te član Izvršnog odbora Međunarodne organizacije sveučilišnih kazališta. Jedan je od osnivača i glumački instruktor Zagrebačkog glumačkog studija. Bio je polaznik Učilišta ZKM-a i pohađao je brojne radionice različitih glumačkih i dramsko-pedagoških tehnika. Za nastavnike i dramske pedagoge vodio je radionice “Gluma po metodi”, “Karizma za nastavnike”, “Učinkovita gluma” i druge. Umjetnički je voditelj Studentskog kazališnog studija SC-a u Zagrebu, a 2011.-2013. bio je izvršni voditelj nacionalnog programa međunarodnog projekta „Odgojna drama i kazalište kao sredstvo poticanja inkluzije Roma“. Jedan je od osnivača Hrvatskog centra za dramski odgoj i trenutno obnaša dužnost njegova predsjednika.

Denis2 Denis1

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————–

RADIONICA 2

RADIONICA METODIKE GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

Voditelj: Vlado Krušić, redatelj i dramski pedagog

ponedjeljak, 29.12.2014., popodne 15,0019,00 

Ova radionica se ne plaća.

Radionica je namijenjena profesionalnim učiteljima, školskim stručnim suradnicima (pedagozima i psiholozima), odgajateljima, dramskim pedagozima, edukatorima te suradnicima i aktivistima udruga koje zagovaraju i promiču GOO u školskim (ali i izvanškolskim!) okvirima. Radionica je nastavak stručnih okupljanja koja u okviru godišnjeg sabora redovito održavamo od 2012. godine. Uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) jedan je od prioriteta hrvatskog školskog sustava, no postoji još niz otvorenih pitanja kako o opsegu i ustroju podučavanja tako i o metodici kojom će se GOO predavati učenicima. HCDO i njegove članice bili su aktivno uključeni u dosadašnje projekte edukacije za participativne i dramske metode podučavanja GOO koji su naišli na široko prihvaćanje  učitelja i nastavnika  te dobili visoke ocjene kvalitete. Na ovoj radionici bit će rezimirani metodički rezultati prošlogodišnjeg projekta edukacije učitelja i nastavnika (6 višednevnih radionica sa 137 sudionika) realiziranog uz potporu MZOS-a i AZOO-e, što će poslužiti kao osnova daljnjim zadaćama radionice, a to su: a) stvaranje čvršće strukture radne skupine, b) oblikovanje novih programa edukacije učitelja i nastavnika i c) planiranje budućih aktivnosti i načina djelovanja.

Vlado Krušić, dr. sc., dramski pedagog i redatelj, od 1988. do 2008. voditelj je Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, gdje vodi program otkrivanja i potpore dramski darovite djece.1996. potiče osnivanje Hrvatskog centra za dramski odgoj gdje do 2006. obnaša dužnost predsjednika. Od 2004. predsjednik je Generalne skupštine Međunarodne udruge za dramu/kazalište i odgoj (IDEA). Organizirao  je i vodio, u Hrvatskoj i inozemstvu, preko 120 seminara, radionica i savjetovanja u području dramskog odgojnog i stvaralačkog rada s djecom i mladeži te s amaterima. Kao vanjski suradnik predavao je Osnove dramske pedagogije na Odsjeku kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na Visokoj učiteljskoj školi u Petrinji,a trenutno predaje Scensku kulturu i Dramski odgoj na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu-Odsjek Čakovec. Od 2008. voditelj je Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

kruska2 kruska1

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————

RADIONICA 3

DRAMSKE IGRE U NASTAVI PRIRODOSLOVLJA

Voditelji: Milena Ćulav Markičević, prof. matematike i Bojan Markičević, prof. fizike

utorak, 30.12. 2014., popodne 15,0019,00

Pod dramskim odgojem danas se podrazumijeva skup metoda podučavanja i učenja koji se koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću kojom se on služi tijekom sazrijevanja i odrastanja. Na prvi pogled te metode teško je primijeniti u nastavi fizike, biologije ili matematike. Uključivanjem dramskih vježbi i igara u nastavu prirodoslovne grupe predmeta učenici nesvjesno vrlo aktivno uče. Ukoliko se pojedine dramske igre prilagode i posebno nadograde kako bi bile znanstveno točne, mogu se jednostavno objasniti kompleksni prirodni zakoni. Takvim pristupom, gdje učenici npr. postaju molekule ili funkcije, povećava se interes i motivacija za učenje. Na vrlo interaktivan i zabavan način može se postići konceptualno razumijevanje određenih pojava što uvelike pomaže u nastavi i prijenosu znanja.

Na ovoj radionici upoznat ćete se s dramskim vježbama i igrama koje su dugotrajnim procesom pokušaja i pogreška adaptirane kako bi omogućile lakši prijenos znanja ne gubeći pritom na znanstvenoj točnosti. Demonstrirat ćemo niz vježbi isproban više puta na školarcima različitih uzrasta. Vidjet ćete kako se konceptualno razumijevanje biologije ili fizike te apstraktnih matematičkih pojmova lako može postići i kod najmlađih.

Milena Ćulav Markičević, od 2004. predaje matematiku na V. gimnaziji u Zagrebu i neprestano traži nove metode podučavanja apstraktnih matematičkih pojmova na jednostavan način, kroz pomno razrađene aktivnosti, smijeh i igru, za što inspiraciju često nalazi u dramskim vježbama i igrama.  Organizatorica je i aktivna sudionica Ljetne škole V. gimnazije, od 2010. kao mentor sudjeluje na Ljetnoj tvornici znanosti, snimila je video-instrukcije za SŠ u okviru projekta www.instrukcije.tv , autorica je udžbenika za 4. razred gimnazija i tehničkih škola (Profil, 2014), dok je za čitavu srednjoškolsku matematiku bila izvršni urednica. članica je izvršnog odbora te voditeljica Stručno metodičkih večeri Hrvatskog matematičkog društva. Sudjelovala je na mnogo domaćih i međunarodnih radionica, stručnih skupova i konferencija od Barcelone do Pekinga. Jedan je od osnivača interdisciplinarnog međunarodnog društva ConSol gdje sa stručnjacima iz različitih društveno-humanističkih i prirodoslovnih područja razvija aktivnosti koje kroz ljepote matematike i znanstvenog pristupa izgrađuju toleranciju u konfliktnim područjima.

Bojan Markičević završio je fiziku-geofiziku u Zagrebu na PMF-u. Rodom je iz Sarajeva ali sebe predstavlja stanovnikom planeta Zemlje. Od 2003. bavi se znanstvenom komunikacijom, edukacijom, popularizacijom  i promoviranjem  interdisciplinarnosti. Redovito ga možete čuti na Radiju Student gdje uređuje i vodi popularno znanstvenu emisiju Znanost na eteru . Organizirao je i vodio veliki broj popularno znanstvenih predavanja i radionica za različite uzraste. U Ljetnoj tvornici znanosti kao viši stručni suradnik pomaže u organizaciji te edukaciji mentora. Od 2013. programski je koordinator Znanstvenog piknika. S Institutom sinergije znanosti i društva surađuje kao koordinator centra za naprednu edukaciju te je pokretač i suosnivač nekoliko međunarodnih projekata. Okupio je 2008.g. u međunarodnu udrugu ConSol stručnjake iz prirodnih i društveno-humanističkih područja te s njima razvija znanstvenu komunikaciju kao alat za mirno rješavanje sukoba. S francuskom neprofitnom organizacijom  Atelier des Jours a Venir razvija i vodi različite edukativne radionice i tečajeve diljem Europe i Bliskog istoka za studente, profesore, znanstvenike i znanstvene muzeje. Velik dio svog vremena provodi na socijalnom i društvenom uključenju ugroženih skupina društva koristeći znanost i znanstvenu komunikaciju. Na njegovim radionicama ćete se, bez obzira na godine, igrati, skakati, smijati i pri tome učiti vrlo kompleksne znanstvene koncepte te različite načine transfera znanja.

markicevic1markicevic2

 

 

 

 

 

 

 

Poziv na godišnji Sabor HCDO 2014

Prijavni list za radionice

Poziv na sudjelovanje u projektu KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI / Forum-kazalište za građanski odgoj i socijalni aktivizam

mmh_logohcdo_logo_m zgb_logo

Pozivamo Vas da sudjelujete u projektu

KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI

što ga zajednički organiziraju Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Hrvatski centar za dramski odgoj (HCDO). Projekt se sastoji od radionice forum-kazališta te uvodnih i pratećih aktivnosti, kojima želimo polaznicima/icama približiti forum-kazalište kao poticajan oblik aktivističkog djelovanja te promicanja i zagovaranja raznovrsnih (socijalnih, kulturalnih, pedagoških, ekoloških) ciljeva.

Kome je projekt namijenjen?
Edukacija je namijenjena:
– članovima i članicama organizacija civilnoga društva, članicama Mreže mladih Hrvatske, ali i onima izvan nje, iz grada Zagreba,
– srednjoškolcima grada Zagreba, članovima učeničkih vijeća, kao i onima zainteresiranima za socijalni aktivizam i razvoj demokracije,
– predmetnim učiteljima osnovnih škola te srednjoškolskim nastavnicima grada Zagreba koji u okviru svojih predmeta i/ili odgojno-obrazovnih područja trebaju obrađivati i teme građanskog odgoja i obrazovanja.

Sudjelovanje u radionici je besplatno!

Broj sudionika je ograničen te u edukaciji može sudjelovati 20 polaznika. Prijavljeni polaznici dužni su sudjelovati u svim aktivnostima projekta (vidi dolje).

Zašto forum-kazalište i što pruža sudionicima?
Osim što predstavlja posebnu vrstu kazališta, čija se specifičnost očituje u aktivnom sudjelovanju gledatelja u scenskoj izvedbi, forum-kazalište je također oblik iskustvene i participativne edukacije koji svoje sudionike stavlja u aktivan odnos prema temi i/ili problemu kojim se članovi edukacijske skupine bave, tj. izravno ih, sudjelovanjem u igranoj dramskoj situaciji, uključuje u zauzimanje stavova te promišljanje i rješavanje prikazanih problema. Forum-kazalište prije svega je namijenjeno ne-glumcima i za sudjelovanje u njemu ne traži se nikakva posebna glumačka sposobnost.

Cilj i sadržaj projekta
Cilj edukacije jest upoznati sudionike s metodom forum-kazališta i osposobiti ih da koriste prednosti ove metode u svojem budućem radu s mladim ljudima. Zato će se glavna sadržajna aktivnost projekta odvijati oko tema i problema demokratske participacije te osvještavanja i osposobljavanja mladih za aktivno sudjelovanje u procesima socijalnog/političkog djelovanja.

Voditelji radionice forum-kazališta:
Dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog i redatelj ; HCDO; vladimir.krusic@zg.t-com.hr
Maja Sviben, dramaturginja i dramska pedagoginja; HCDO; sv.maja@gmail.com

Aktivnosti projekta
Projekt će se odvijati u nekoliko koraka koji se sastoje od sljedećih aktivnosti:

1. Ogledna predstava forum-kazališta
Izvedba unaprijed pripremljene predstave forum-kazališta za prijavljene polaznike te za širi krug zainteresiranih gledatelja (članova/ica nevladinih organizacija). Nakon izvedbe slijedi rasprava i priprema sljedećeg koraka projekta.
Datum: 27.11.2014. od 17:00 – 20:00h

2. Intenzivna radionica forum-kazališta za prijavljene polaznike
Tijekom radionice sudionici će oblikovati jednu ili više kratkih predstava forum-kazališta na teme po njihovu izboru. Polaznici će tako steći znanja i vještine potrebne za uporabu i izvođenje forum-kazališta kao participativne i iskustvene metode društvenog aktivizma i edukacije.
Datum: 6. – 7.12.2014. od 10:00 – 17:00h

3. Završna predstava forum-kazališta za širu javnost
Projekt će završiti drugoga dana radionice javnom izvedbom odabranih predstava forum-kazališta oblikovanih na radionici. Kao i ogledna predstava izvedena na početku projekta, završna izvedba namijenjena je širem krugu zainteresiranih gledatelja (članova/ica nevladinih organizacija). Nakon izvedbe slijedi rasprava i evaluacija radionice te podjela potvrda o sudjelovanju.
Datum: 7.12.2014. u 18h

Ukoliko želite sudjelovati, svoju prijavu ispunite do 20. studenog 2014. na sljedećem linku:

Prijava za edukaciju “KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI”

Biti ćete obaviješteni o rezultatima do 21. studenog 2014.

Za sva dodatna pitanja vezana uz organizaciju projekta javite se na monika@mmh.hr ,
a za pitanja vezana uz forum-kazalište kao edukacijsku metodu na vladimir.krusic@zg.t-com.hr.

 

Predstava Teatra Tirena za Mjesec borbe protiv ovisnosti – “Bijeg nije rješenje”

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI
15.11. – 15.12.
Za mjesec borbe protiv ovisnosti Teatar TIRENA u ponudi ima predstavu o prevenciji ovisnosti
«BIJEG NIJE RJEŠENJE»
namijenjenu 7. i 8. razredima osnovnih te 1. razredima srednjih škola

bijeg_Tirena

Predstava govori o svakodnevnim situacijama u koje zapadaju tinejdžeri: svađe u kući, pretjerana kontrola roditelja, nebriga roditelja, tulum na kojem se nudi ‘nešto novo’. Sve počinje bezazleno: markiranjem, eksperimentiranjem – jer kad mogu svi, zašto ne bi probao i ti?! Jedino je važno biti dio društva, biti faca… No sve to ima i posljedice kojih mladi nažalost često nisu svjesni. Ponekad je dovoljno pogriješiti samo jednom…

 Vrijeme u kojem živimo je posebno rizično za mlade. Obitelj i škola ne uspijevaju u potpunosti odgovoriti na njihove potrebe. Ponašanje mladih je sve neprilagođenije, a očituje se sve ranijim početkom konzumiranja alkohola i droga. Upotreba alkohola i opijata kratkotrajno donosi zaborav problema, no trajno smanjuje mentalne kapacitete te usporava mentalni razvoj adolescenata. Problemi od kojih bježe, vraćaju im se u još drastičnijem obliku.

Režija: Marina Petković Liker
Dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Marija Šorša, Dino Škare,  Nina Horvat
Glazba: Darko Horvat

Teatar Tirena dugogodišnji je partner škola u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

Kao uvod u mjesec borbe protiv ovisnosti Tirena je u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport poklonila četiri izvedbe predstave ‘Bijeg nije rješenje’ školama koje pohađaju učenici slabijeg imovinskog stanja.

 Za sve dalje informacije možete se obratiti na brojeve 091 5236119 (Darko Horvat), 01 4100 241 ili na mail teatartirena@gmail.com

logo_teatar_Tirenawww.tirena.hr
www.facebook.com/teatartirena

GLUMAČKI TEČAJ za studente, Studentsko naselje Stjepan Radić, Zagreb

Studentski centar – Kultura promjene i Studentski kazališni studio organiziraju

GLUMAČKI TEČAJ

(za studente i sve koji se takvima osjećaju).

U tijeku su upisi novih polaznika, a tečaj počinje u ponedjeljak, 13.listopada u Kinu Forum (Studentsko naselje Stjepan Radić, Jarunska 2) u 20 sati.

 Voditelj je Denis Patafta, dramski pedagog i prof.sociologije (dpatafta@yahoo.com).

sks

Tečaj traje 2 semestra – u prvom se radi na osnovama glume (praktično te grupno i individualno) dok se u drugom radi na razvijanju glumačkih vještina
kroz praktičan rad na predstavi.
Pozivamo sve zainteresirane da dođu do Kina Forum te se informiraju,
bez obveze – prvi sat je besplatan!

Tečaj je prvenstveno namijenjen studentima, no otvoren je za sve punoljetne osobe sa željom i voljom da rade na sebi i doprinose radu Studija koji kontinuirano provodi dramsku edukaciju za studente od 1994.g. Od tada su iz Studija izašli brojni, sad već afirmirani, dramski umjetnici. Na kraju tečaja, uz malo truda, polaznici će biti osposobljeni da samostalno kreiraju kazališnu predstavu ili oforme i vode svoju kazališnu skupinu, da se samopouzdano javljaju na audicije za TV-serije ili prijemni ispit na Akademiji dramske umjetnosti, dok poseban naglasak u radu stavljamo na razvijanje osobnog samopouzdanja i jasnoće izraza kako u osobnoj komunikaciji tako i u bilo kojem javnom nastupu
ili obraćanju javnosti.

Osim praktičnog rada organizirat će se i posjete kazališnim predstavama te razgovori s dramskim umjetnicima. Studio surađuje i s nekoliko casting agencija.

Cijena tečaja (listopad-siječanj) je 540 kn a plaća se i u ratama.

Dobrodošli!

Započinju vikend radionice Teatra Tirena! BIBLIOTERAPIJA I ODGOJNA DRAMA; CRNA KRALJICA 1, 2, 3!

logo_teatar_Tirena

BIBLIOTERAPIJA I ODGOJNA DRAMA

subota 11.10. i nedjelja 12.10. (9 – 14h)

Razvijanje socijalne i emocionalne inteligencije te socijalnih i emocionalnih vještina identifikacijom s likovima iz književnih djela uz pomoć dramskih tehnika. Kako mladima pomoći ojačati samopouzdanje, otkriti vlastite vrijednosti, razviti komunikacijske vještine, razumjeti govor tijela i neverbalnu komunikaciju, pomoći u rješavanje sukoba, razviti empatijsku točnost. Praktičan rad s književnim djelima, izrada ematijske mape, bibliovodič za tinejdžere-primjer pripreme za izvođenje nastave.

Radionica je namijenjena: nastavnicima, socijalnim radnicima, knjižničarima, pedagozima, djeci i mladima.

VODITELJICA: prof. Jasna Šojer

biblioth1

 ——————————————————————————————————–

 CRNA KRALJICA 1, 2, 3!
(igrom i kazališnim vježbama do predstave)

Subota 25.10. i nedjelja 26.10. (9 – 14)

Često puta tekst je prvo za čime posežemo kad razmišljamo o radu na predstavi, a time se preskače dragocjeno iskustvo dramskih igara i kazališnih vježbi koje također mogu biti početna inspiracija za rad na autorskom projektu. Na radionici ćemo istraživati kako se i koliko duboko pojedine dramske igre mogu razviti u kazališno zanimljiv materijal, te kako nam kazališne vježbe mogu pomoći kod formiranja karaktera likova, situacije i priče same.

Cilj radionice je ukazati redateljima, učiteljima, dramskim pedagozima da i obična igra, ako joj se pristupi na kreativan način, može biti kazališna predstava.

Radionica je namijenjena amaterima i profesionalcima koji traže drugačiji pristup u  radu na predstavi.

VODITELJICA: Iva Milley, dramska i mimska pedagoginja

 ——————————————————————————————————–

CIJENA POJEDINE RADIONICE JE 250kn.

U prilogu Vam šaljemo prijavnicu koju je potrebno ispuniti da biste se prijavili i poslati ju na e-mail adresu iva@tirena.hr

Prijavnice možete preuzeti ovdje:

PRIJAVNICA – Biblioterapija

PRIJAVNICA – Crna kraljica

 Tel: 01 412 0041, tel/fax: 01 307 7410

www.tirena.hr

www.facebook.com/teatartirena

Intenzivna radionica marioneta, 7.-8.11.2014., Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Zagreb

CK A_CesarecINTENZIVNA RADIONICA MARIONETA
18 god.+

 Od konstrukcije, preko izrade do animacije prema tehnici
prof. Albrechta Rosera

Voditelj: Dubrako Torjanac

marionete

 SADRŽAJ:

KONSTRUKCIJA I IZRADA MARIONETA
- izrada osnovne marionete
- izrada tücher marionete 

ANIMACIJA
- animacija osnovne marionete
- rad s tücher marionetom /držanje i upravljanje križom, hodanje, sjedenje, letenje, lijeganje, ustajanje, koordinacija pokreta, pojedinačne etide, etide u parovima i manjim grupama/
- animacija platna

 Termini održavanja:
 petak,  07.11. (17:00-20:00)
 subota, 08.11. (09:00-13:00 PAUZA 15:00-20:00)
 nedjelja, 09.11. (10:00-14:00)

  Mjesto održavanja: Ilica 227/I.kat

  Kontakt i prijave: ivana.market@gmail.com, 

www.centarcesarec.hr

Seminar „Važnost narodnih bajki i umijeće pripovijedanja“, 24.-26.10.2014., Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Zagreb

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca organizira seminar

 VAŽNOST NARODNIH BAJKI I UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA

bajke

  Seminar je zamišljen kao poticaj pedagozima, nastavnicima, profesorima, studentima, kao i roditeljima, u radu s djecom i mladima.

Voditeljica: Jasna Held

Jasna Held

TIJEK SEMINARA:

Uvod u svijet bajki i priča (narodne tradicije), atmosfera bajki
Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja)
Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor)
Bajka
Vježba memorije u slikama
Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj
Rad s djecom i mladima (igrokazi, predstave)
Vježba pripovijedanja
Poezija govora, vježba (uključujući i govorne vježbe)
Odabir najvažnijih trenutaka u bajci
Vježba igrokaza

 Termini održavanja:
24.10 (18-21h)
25.10. (10-20 s pauzom za ručak)
26.10. (10-14h)

 Mjesto održavanja: Ilica 227/III 

 Prijave i informacije: ivana.market@gmail.com, www.centarcesarec.hr

CK A_Cesarec

Dramski odgoj br. 18

Dramski_odgoj_18Poštovane čitateljice i čitatelji!

Pred vama je novi web broj Dramskog odgoja što znači da smo i dalje (i do daljnjega) s vama u virtualnom obliku. No nadam se da vam to neće smetati budući da smo za vas priredili možda nešto manje, ali svakako vrijednih i zanimljivih priloga.

Rubrika Tema je ovaj puta posvećena našim dramsko-pedagoškim pregaocima koji dolaze iz prirodoslovno-matematičkog područja i koji primjenjuju dramske metode u nastavi tih predmeta u višim razredima osnovne škole, u srednjoj školi pa čak i u visokom obrazovanju. Tako ćete imati prilike pročitati tekstove o dramskoj praksi Nevenke Černoš, Milene Ćulav Markičević, Krešimira Hihlika i Zvonimira Peranića koji svakako među prvima uvode dramski odgoj u područja koja uza nj, da tako kažemo, nisu primarno povezana. Nadam se da će ovi tekstovi poslužiti kao vrijedan poticaj njihovim kolegicama i kolegama da se educiraju u dramskoj pedagogiji te da koristeći dramu približe matematiku, fiziku i kemiju učenicima i zainteresiraju ih za te školske predmete koji nerijetko slove kao bauci.

U ovom broju donosimo tekst o općim paradigmama dramskog odgoja u našoj Osmišljenoj praksi iz pera Vlade Krušića. Riječ je o djelomično skraćenom i prerađenom poglavlju njegove na Filozofskom fakultetu obranjene doktorske disertacije o paradigmama dramskog odgoja u Hrvatskoj od 19. stoljeća do konca Drugoga svjetskog rata. Ovaj će rad svakako razbistriti pojmove i utrti put boljem razumijevanju pojavnih oblika dramske pedagogije u nas i u svijetu.

Predstavljamo vam i prikaz Comenius stručnog usavršavanja Drama u osnovnoj školi što ga je pohađala naša članica Dubravka Granulić u Velikoj Britaniji. Osim opisa samog usavršavanja, imat ćete priliku pročitati i autoričin doživljaj te zemlje i ljudi koje je tamo upoznala.

Elena Žugec, profesorica engleskog jezika iz Zagreba, prikazala je radionicu o dramskim postupcima u nastavi stranih jezika koju su vodile Dijana Mateša i Grozdana Lajić Horvat. Postupke koje je naučila, autorica koristi u svojoj nastavnoj praksi i pokazali su joj se lako primjenjivi, a među učenicima omiljeni. Nadamo se da će se dramske metode, zahvaljujući ovim iskustvima, udomaćiti i u nastavi stranih jezika.

Potrudili smo se za vas analizirati neka izdanja s područja dramskog odgoja koja uglavnom nisu nova, no smatramo da će vam biti korisna u radu ukoliko ih već ne poznajete i ne koristite. Ove su recenzije uglavnom iz pera Katarine Kolege, Vlade Krušića te vaše urednice.

Napominjem da se, ukoliko vas pobliže zanima bilo što o čemu se pisalo u vašem i našem Dramskom odgoju ili ako želite kontaktirati nekoga od autora, možete obratiti na e-mail adresu ozana.ivekovic@yahoo. com.

U nadi da ćete čitati ovaj časopis s istim veseljem s kojim smo ga za vas pripremali, srdačno vas pozdravljam!

Vaša urednica
Ozana Iveković