Poziv na sudjelovanje u projektu KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI / Forum-kazalište za građanski odgoj i socijalni aktivizam

mmh_logohcdo_logo_m zgb_logo

Pozivamo Vas da sudjelujete u projektu

KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI

što ga zajednički organiziraju Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Hrvatski centar za dramski odgoj (HCDO). Projekt se sastoji od radionice forum-kazališta te uvodnih i pratećih aktivnosti, kojima želimo polaznicima/icama približiti forum-kazalište kao poticajan oblik aktivističkog djelovanja te promicanja i zagovaranja raznovrsnih (socijalnih, kulturalnih, pedagoških, ekoloških) ciljeva.

Kome je projekt namijenjen?
Edukacija je namijenjena:
– članovima i članicama organizacija civilnoga društva, članicama Mreže mladih Hrvatske, ali i onima izvan nje, iz grada Zagreba,
– srednjoškolcima grada Zagreba, članovima učeničkih vijeća, kao i onima zainteresiranima za socijalni aktivizam i razvoj demokracije,
– predmetnim učiteljima osnovnih škola te srednjoškolskim nastavnicima grada Zagreba koji u okviru svojih predmeta i/ili odgojno-obrazovnih područja trebaju obrađivati i teme građanskog odgoja i obrazovanja.

Sudjelovanje u radionici je besplatno!

Broj sudionika je ograničen te u edukaciji može sudjelovati 20 polaznika. Prijavljeni polaznici dužni su sudjelovati u svim aktivnostima projekta (vidi dolje).

Zašto forum-kazalište i što pruža sudionicima?
Osim što predstavlja posebnu vrstu kazališta, čija se specifičnost očituje u aktivnom sudjelovanju gledatelja u scenskoj izvedbi, forum-kazalište je također oblik iskustvene i participativne edukacije koji svoje sudionike stavlja u aktivan odnos prema temi i/ili problemu kojim se članovi edukacijske skupine bave, tj. izravno ih, sudjelovanjem u igranoj dramskoj situaciji, uključuje u zauzimanje stavova te promišljanje i rješavanje prikazanih problema. Forum-kazalište prije svega je namijenjeno ne-glumcima i za sudjelovanje u njemu ne traži se nikakva posebna glumačka sposobnost.

Cilj i sadržaj projekta
Cilj edukacije jest upoznati sudionike s metodom forum-kazališta i osposobiti ih da koriste prednosti ove metode u svojem budućem radu s mladim ljudima. Zato će se glavna sadržajna aktivnost projekta odvijati oko tema i problema demokratske participacije te osvještavanja i osposobljavanja mladih za aktivno sudjelovanje u procesima socijalnog/političkog djelovanja.

Voditelji radionice forum-kazališta:
Dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog i redatelj ; HCDO; vladimir.krusic@zg.t-com.hr
Maja Sviben, dramaturginja i dramska pedagoginja; HCDO; sv.maja@gmail.com

Aktivnosti projekta
Projekt će se odvijati u nekoliko koraka koji se sastoje od sljedećih aktivnosti:

1. Ogledna predstava forum-kazališta
Izvedba unaprijed pripremljene predstave forum-kazališta za prijavljene polaznike te za širi krug zainteresiranih gledatelja (članova/ica nevladinih organizacija). Nakon izvedbe slijedi rasprava i priprema sljedećeg koraka projekta.
Datum: 27.11.2014. od 17:00 – 20:00h

2. Intenzivna radionica forum-kazališta za prijavljene polaznike
Tijekom radionice sudionici će oblikovati jednu ili više kratkih predstava forum-kazališta na teme po njihovu izboru. Polaznici će tako steći znanja i vještine potrebne za uporabu i izvođenje forum-kazališta kao participativne i iskustvene metode društvenog aktivizma i edukacije.
Datum: 6. – 7.12.2014. od 10:00 – 17:00h

3. Završna predstava forum-kazališta za širu javnost
Projekt će završiti drugoga dana radionice javnom izvedbom odabranih predstava forum-kazališta oblikovanih na radionici. Kao i ogledna predstava izvedena na početku projekta, završna izvedba namijenjena je širem krugu zainteresiranih gledatelja (članova/ica nevladinih organizacija). Nakon izvedbe slijedi rasprava i evaluacija radionice te podjela potvrda o sudjelovanju.
Datum: 7.12.2014. u 18h

Ukoliko želite sudjelovati, svoju prijavu ispunite do 20. studenog 2014. na sljedećem linku:

Prijava za edukaciju “KORAK BLIŽE PARTICIPACIJI U DEMOKRACIJI”

Biti ćete obaviješteni o rezultatima do 21. studenog 2014.

Za sva dodatna pitanja vezana uz organizaciju projekta javite se na monika@mmh.hr ,
a za pitanja vezana uz forum-kazalište kao edukacijsku metodu na vladimir.krusic@zg.t-com.hr.

 

Predstava Teatra Tirena za Mjesec borbe protiv ovisnosti – “Bijeg nije rješenje”

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI
15.11. – 15.12.
Za mjesec borbe protiv ovisnosti Teatar TIRENA u ponudi ima predstavu o prevenciji ovisnosti
«BIJEG NIJE RJEŠENJE»
namijenjenu 7. i 8. razredima osnovnih te 1. razredima srednjih škola

bijeg_Tirena

Predstava govori o svakodnevnim situacijama u koje zapadaju tinejdžeri: svađe u kući, pretjerana kontrola roditelja, nebriga roditelja, tulum na kojem se nudi ‘nešto novo’. Sve počinje bezazleno: markiranjem, eksperimentiranjem – jer kad mogu svi, zašto ne bi probao i ti?! Jedino je važno biti dio društva, biti faca… No sve to ima i posljedice kojih mladi nažalost često nisu svjesni. Ponekad je dovoljno pogriješiti samo jednom…

 Vrijeme u kojem živimo je posebno rizično za mlade. Obitelj i škola ne uspijevaju u potpunosti odgovoriti na njihove potrebe. Ponašanje mladih je sve neprilagođenije, a očituje se sve ranijim početkom konzumiranja alkohola i droga. Upotreba alkohola i opijata kratkotrajno donosi zaborav problema, no trajno smanjuje mentalne kapacitete te usporava mentalni razvoj adolescenata. Problemi od kojih bježe, vraćaju im se u još drastičnijem obliku.

Režija: Marina Petković Liker
Dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Marija Šorša, Dino Škare,  Nina Horvat
Glazba: Darko Horvat

Teatar Tirena dugogodišnji je partner škola u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

Kao uvod u mjesec borbe protiv ovisnosti Tirena je u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport poklonila četiri izvedbe predstave ‘Bijeg nije rješenje’ školama koje pohađaju učenici slabijeg imovinskog stanja.

 Za sve dalje informacije možete se obratiti na brojeve 091 5236119 (Darko Horvat), 01 4100 241 ili na mail teatartirena@gmail.com

logo_teatar_Tirenawww.tirena.hr
www.facebook.com/teatartirena

GLUMAČKI TEČAJ za studente, Studentsko naselje Stjepan Radić, Zagreb

Studentski centar – Kultura promjene i Studentski kazališni studio organiziraju

GLUMAČKI TEČAJ

(za studente i sve koji se takvima osjećaju).

U tijeku su upisi novih polaznika, a tečaj počinje u ponedjeljak, 13.listopada u Kinu Forum (Studentsko naselje Stjepan Radić, Jarunska 2) u 20 sati.

 Voditelj je Denis Patafta, dramski pedagog i prof.sociologije (dpatafta@yahoo.com).

sks

Tečaj traje 2 semestra – u prvom se radi na osnovama glume (praktično te grupno i individualno) dok se u drugom radi na razvijanju glumačkih vještina
kroz praktičan rad na predstavi.
Pozivamo sve zainteresirane da dođu do Kina Forum te se informiraju,
bez obveze – prvi sat je besplatan!

Tečaj je prvenstveno namijenjen studentima, no otvoren je za sve punoljetne osobe sa željom i voljom da rade na sebi i doprinose radu Studija koji kontinuirano provodi dramsku edukaciju za studente od 1994.g. Od tada su iz Studija izašli brojni, sad već afirmirani, dramski umjetnici. Na kraju tečaja, uz malo truda, polaznici će biti osposobljeni da samostalno kreiraju kazališnu predstavu ili oforme i vode svoju kazališnu skupinu, da se samopouzdano javljaju na audicije za TV-serije ili prijemni ispit na Akademiji dramske umjetnosti, dok poseban naglasak u radu stavljamo na razvijanje osobnog samopouzdanja i jasnoće izraza kako u osobnoj komunikaciji tako i u bilo kojem javnom nastupu
ili obraćanju javnosti.

Osim praktičnog rada organizirat će se i posjete kazališnim predstavama te razgovori s dramskim umjetnicima. Studio surađuje i s nekoliko casting agencija.

Cijena tečaja (listopad-siječanj) je 540 kn a plaća se i u ratama.

Dobrodošli!

Započinju vikend radionice Teatra Tirena! BIBLIOTERAPIJA I ODGOJNA DRAMA; CRNA KRALJICA 1, 2, 3!

logo_teatar_Tirena

BIBLIOTERAPIJA I ODGOJNA DRAMA

subota 11.10. i nedjelja 12.10. (9 – 14h)

Razvijanje socijalne i emocionalne inteligencije te socijalnih i emocionalnih vještina identifikacijom s likovima iz književnih djela uz pomoć dramskih tehnika. Kako mladima pomoći ojačati samopouzdanje, otkriti vlastite vrijednosti, razviti komunikacijske vještine, razumjeti govor tijela i neverbalnu komunikaciju, pomoći u rješavanje sukoba, razviti empatijsku točnost. Praktičan rad s književnim djelima, izrada ematijske mape, bibliovodič za tinejdžere-primjer pripreme za izvođenje nastave.

Radionica je namijenjena: nastavnicima, socijalnim radnicima, knjižničarima, pedagozima, djeci i mladima.

VODITELJICA: prof. Jasna Šojer

biblioth1

 ——————————————————————————————————–

 CRNA KRALJICA 1, 2, 3!
(igrom i kazališnim vježbama do predstave)

Subota 25.10. i nedjelja 26.10. (9 – 14)

Često puta tekst je prvo za čime posežemo kad razmišljamo o radu na predstavi, a time se preskače dragocjeno iskustvo dramskih igara i kazališnih vježbi koje također mogu biti početna inspiracija za rad na autorskom projektu. Na radionici ćemo istraživati kako se i koliko duboko pojedine dramske igre mogu razviti u kazališno zanimljiv materijal, te kako nam kazališne vježbe mogu pomoći kod formiranja karaktera likova, situacije i priče same.

Cilj radionice je ukazati redateljima, učiteljima, dramskim pedagozima da i obična igra, ako joj se pristupi na kreativan način, može biti kazališna predstava.

Radionica je namijenjena amaterima i profesionalcima koji traže drugačiji pristup u  radu na predstavi.

VODITELJICA: Iva Milley, dramska i mimska pedagoginja

 ——————————————————————————————————–

CIJENA POJEDINE RADIONICE JE 250kn.

U prilogu Vam šaljemo prijavnicu koju je potrebno ispuniti da biste se prijavili i poslati ju na e-mail adresu iva@tirena.hr

Prijavnice možete preuzeti ovdje:

PRIJAVNICA – Biblioterapija

PRIJAVNICA – Crna kraljica

 Tel: 01 412 0041, tel/fax: 01 307 7410

www.tirena.hr

www.facebook.com/teatartirena

Intenzivna radionica marioneta, 7.-8.11.2014., Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Zagreb

CK A_CesarecINTENZIVNA RADIONICA MARIONETA
18 god.+

 Od konstrukcije, preko izrade do animacije prema tehnici
prof. Albrechta Rosera

Voditelj: Dubrako Torjanac

marionete

 SADRŽAJ:

KONSTRUKCIJA I IZRADA MARIONETA
- izrada osnovne marionete
- izrada tücher marionete 

ANIMACIJA
- animacija osnovne marionete
- rad s tücher marionetom /držanje i upravljanje križom, hodanje, sjedenje, letenje, lijeganje, ustajanje, koordinacija pokreta, pojedinačne etide, etide u parovima i manjim grupama/
- animacija platna

 Termini održavanja:
 petak,  07.11. (17:00-20:00)
 subota, 08.11. (09:00-13:00 PAUZA 15:00-20:00)
 nedjelja, 09.11. (10:00-14:00)

  Mjesto održavanja: Ilica 227/I.kat

  Kontakt i prijave: ivana.market@gmail.com, 

www.centarcesarec.hr

Seminar „Važnost narodnih bajki i umijeće pripovijedanja“, 24.-26.10.2014., Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Zagreb

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca organizira seminar

 VAŽNOST NARODNIH BAJKI I UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA

bajke

  Seminar je zamišljen kao poticaj pedagozima, nastavnicima, profesorima, studentima, kao i roditeljima, u radu s djecom i mladima.

Voditeljica: Jasna Held

Jasna Held

TIJEK SEMINARA:

Uvod u svijet bajki i priča (narodne tradicije), atmosfera bajki
Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja)
Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor)
Bajka
Vježba memorije u slikama
Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj
Rad s djecom i mladima (igrokazi, predstave)
Vježba pripovijedanja
Poezija govora, vježba (uključujući i govorne vježbe)
Odabir najvažnijih trenutaka u bajci
Vježba igrokaza

 Termini održavanja:
24.10 (18-21h)
25.10. (10-20 s pauzom za ručak)
26.10. (10-14h)

 Mjesto održavanja: Ilica 227/III 

 Prijave i informacije: ivana.market@gmail.com, www.centarcesarec.hr

CK A_Cesarec

Dramski odgoj br. 18

Dramski_odgoj_18Poštovane čitateljice i čitatelji!

Pred vama je novi web broj Dramskog odgoja što znači da smo i dalje (i do daljnjega) s vama u virtualnom obliku. No nadam se da vam to neće smetati budući da smo za vas priredili možda nešto manje, ali svakako vrijednih i zanimljivih priloga.

Rubrika Tema je ovaj puta posvećena našim dramsko-pedagoškim pregaocima koji dolaze iz prirodoslovno-matematičkog područja i koji primjenjuju dramske metode u nastavi tih predmeta u višim razredima osnovne škole, u srednjoj školi pa čak i u visokom obrazovanju. Tako ćete imati prilike pročitati tekstove o dramskoj praksi Nevenke Černoš, Milene Ćulav Markičević, Krešimira Hihlika i Zvonimira Peranića koji svakako među prvima uvode dramski odgoj u područja koja uza nj, da tako kažemo, nisu primarno povezana. Nadam se da će ovi tekstovi poslužiti kao vrijedan poticaj njihovim kolegicama i kolegama da se educiraju u dramskoj pedagogiji te da koristeći dramu približe matematiku, fiziku i kemiju učenicima i zainteresiraju ih za te školske predmete koji nerijetko slove kao bauci.

U ovom broju donosimo tekst o općim paradigmama dramskog odgoja u našoj Osmišljenoj praksi iz pera Vlade Krušića. Riječ je o djelomično skraćenom i prerađenom poglavlju njegove na Filozofskom fakultetu obranjene doktorske disertacije o paradigmama dramskog odgoja u Hrvatskoj od 19. stoljeća do konca Drugoga svjetskog rata. Ovaj će rad svakako razbistriti pojmove i utrti put boljem razumijevanju pojavnih oblika dramske pedagogije u nas i u svijetu.

Predstavljamo vam i prikaz Comenius stručnog usavršavanja Drama u osnovnoj školi što ga je pohađala naša članica Dubravka Granulić u Velikoj Britaniji. Osim opisa samog usavršavanja, imat ćete priliku pročitati i autoričin doživljaj te zemlje i ljudi koje je tamo upoznala.

Elena Žugec, profesorica engleskog jezika iz Zagreba, prikazala je radionicu o dramskim postupcima u nastavi stranih jezika koju su vodile Dijana Mateša i Grozdana Lajić Horvat. Postupke koje je naučila, autorica koristi u svojoj nastavnoj praksi i pokazali su joj se lako primjenjivi, a među učenicima omiljeni. Nadamo se da će se dramske metode, zahvaljujući ovim iskustvima, udomaćiti i u nastavi stranih jezika.

Potrudili smo se za vas analizirati neka izdanja s područja dramskog odgoja koja uglavnom nisu nova, no smatramo da će vam biti korisna u radu ukoliko ih već ne poznajete i ne koristite. Ove su recenzije uglavnom iz pera Katarine Kolege, Vlade Krušića te vaše urednice.

Napominjem da se, ukoliko vas pobliže zanima bilo što o čemu se pisalo u vašem i našem Dramskom odgoju ili ako želite kontaktirati nekoga od autora, možete obratiti na e-mail adresu ozana.ivekovic@yahoo. com.

U nadi da ćete čitati ovaj časopis s istim veseljem s kojim smo ga za vas pripremali, srdačno vas pozdravljam!

Vaša urednica
Ozana Iveković

Završava PartART projekt

Međunarodni Part-Art projekt, punim nazivom Participativne umjetničke metode kao poticaj za djelovanje u stvarnom životu, u kojem je kao partnerska organizacija sudjelovao i naš Centar, približio se svom svršetku. Projekt je ostvaren u okviru europskog programa za cjeloživotno učenje GRUNDTVIG, a financiran je sredstvima Europske unije, točnije, sudjelovanje i radni udio svake partnerske organizacije financirale su matične nacionalne agencije za mobilnost i programe EU.  Od ljeta 2012. šest udruga iz šest europskih zemalja (Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Slovenia – nositelj i koordinator projekta; Loesje, Njemačka; OMIX Ribadavia, Španjolska; Peer Producties, Nizozemska;  Stranaidea S.C.S. Im­presa Sociale Onlus, Italija; HCDO, Hrvatska) razmjenjivalo je kreativne postupke i primjere dobre prakse iz triju izražajnih područja – kazališta, pisanja i medijskih umjetnosti – namijenjene svima onima koji kao aktivisti i edukatori (učitelji, pedagozi, socijalni radnici, aktivisti građanskih udruga i sl.) djeluju u raznim oblicima formalnog i neformalnog odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo.

partart1

Hrvatska sudionica u projektu bila je naša članica, dramska pedagoginja-mentorica Ivana Marijančić, koja je dala značajan doprinos projektu ponudivši svoja bogata iskustva s kazalištem potlačenih kao oblik izrazito participativne metodike koja se učinkovito može kombinirati s metodama ostalih umjetničko-izražajnih područja zastupljenih u projektu.

partart2

Uz sudjelovanje na radionicama drugih izražajnih područja u Izoli, Berlinu i Torinu, Ivana je u Puli u lipnju 2013. odlično organizirala i realizirala radionicu kazališta potlačenih za sudionike partnerskih organizacija, kao i radionicu kombiniranih metoda predstavljenih u projektu, koju je održala ujesen 2013. u Zagrebu i koja je bila namijenjena širem krugu zainteresiranih za građanski odgoj.

partart3

Jedan od ishoda projekta je i Priručnik Part-Art projekta, objavljen u elektroničkom izdanju, s općim opisom projekta i partnerskih organizacija te s opisom preko tridesetak postupaka (igara, vježbi i tehnika) primijenjenih ili razvijenih na radionicama projekta. Priručnik je (zasad) na engleskom jeziku, a može biti od pomoći onim našim članovima koji se bave ili koje naročito zanima građanski odgoj i obrazovanje.

Postupci primijenjeni i izloženi tijekom projekta mogu se također naći na mrežnim stranicama projekta www.part-art.net koje će biti aktivne još sljedeće dvije godine.

partart4

O projektu i priručniku njegovi urednici napisali su sljedeće:

„Zahvaljujući Grundtvig programu bili smo u mogućnosti organizirati Part-Art kao jedinstveni projekt razvoja novih tehnika participativne umjetnosti. Također, bilo je uzbudljivo surađivati s mladim aktivistima, edukatorima i pedagozima iz različitih sredina i s različitim iskustvima toliko predanih svom umjetničko-odgojnom radu.

Objavljivanjem ovog priručnika sigurni smo da se Part-Art nastavlja. No sljedeći korak Part-Arta je na Vama – otkrijete ovaj priručnik i pročitajte ga! Molimo Vas, koristite ga, proslijedite ga drugima i podijelite svoja vlastita iskustva, nove postupke i participativne umjetničke metode s drugima na mrežnim stranicama www.part-art.netS ovim metodama, vjerujemo da ćemo posijati novo sjeme kreativne društvene promjene.

Priručnik Part-Art projekta 

PartART galerija – Vimeo

10. kazališni kamp Teatra TIRENA /lipanj-srpanj/ Zagreb – Pazin

Kazališni kamp zamišljen je kao kazališni i dramsko-pedagoški edukacijski centar gdje se kroz radionički pristup promiče kreativni i estetski razvoj djece i mladih, edukacija osoba koje rade s djecom i mladima, razvoj kazališne kulture, stjecanje stručnog znanja iz kazališta kao medija, afirmacija mladih umjetnika… Tijekom godina kroz radionice Kampa prošlo je preko sedam stotina polaznika, a 2014. održat će se u svom jubilarnom, desetom izdanju. Prošle smo godine uveli novost – osim u Pazinu, dio radionica održava se i u Zagrebu kako bismo što većem broju polaznika omogućili sudjelovanje u radionicama.

Od 21. lipnja do 7. srpnja održat će se 12 radionica u Zagrebu :
IGROM DO IGRE // MEETING SHAKESPEARE
POI –vještina žongliranja // KAZALIŠTE ZA NAJMLAĐE
PLJESNI, SKOČI, OTPLEŠI // GOVORENJE POEZIJE
CRNA KRALJICA 1, 2, 3,
PISANJE SCENARIJA ZA KRATKI IGRANI FILM
PRISVAJANJE MONOLOGA
PROCESNA DRAMA // UVOD U PSIHODRAMU
RAZVOJNA BIBLIOTERAPIJA I ODGOJNA DRAMA

Od 19. do 26. srpnja očekujemo vas u Pazinu na radionicama:
KAZALIŠTE I VRIJEME i
KAZALIŠTE ZA NAJMLAĐE

VIŠE:  www.tirena.hrfacebook.com/teatartirena

Pulski Forum 2014 – festival Kazališta potlačenog (25. – 30. lipnja, Pula, Hrvatska)

Od 25. do 30. lipnja Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula po sedmi put organizira godišnji festival Kazališta potlačenog u Puli. Kao dio Međunarodnog kazališnog festivala mladih PULSKI FORUM združuje praktičare i grupe  Kazališta potlačenog iz cijeloga svijeta s ciljem da se osigura prostor za razmjenu iskustava korištenja kazališta za društvene transformacije.

forum pula1

Program:

Radionice:

0. Radionica 0 (predfestivalska radionica)
STABLO: UVOD U KAZALIŠTE POTLAČENOG
Voditelji: Marijana Peršić i Aleksandar Bančić (Hrvatska)
NB: Radionica je besplatna i održat će se na hrvatskom jeziku

1. Stepping Stones predstavlja
ISTRAŽIVANJE NA TEMU: POTEŠKOĆA, SNOVI I TEŽNJE
Opsežan uvid u metode Kazališta potlačenog u radu s djecom i mladima s poteškoćama u učenju
Voditelji: Michael Appleyard i Liz Fitzgerald-Taylor (Stepping Stones, UK)

2. KRAJ FORUMA JE TEK POČETAK
Voditelj: Gavin Crichton (Active Inquiry, Edinburg, UK)

3. ESTETIKA POTLAČENOG: RIJEČ
Voditelj: Christoph Leucht (Kuringa, Berlin, Njemačka)

4. STVARATI NA RAZMEĐI BRECHTA I BOALA
Voditelj: Uri Noy-Meir (TheAlbero, Italija)

Večernje predstave:

1. SNOVI OD PAPIRA (SONHOS DE PAPEL) – predstava Forum kazališta
DRK – Grupo de Teatro Fórum Cova da Moura (Lisabon, Portugal)

2. VUELTA Y VUELTA – documentarni film (u suradnji s KINO VALLI)
Redatelji Daniela Bichl i Markus Toth

forum pula2

3. SUĐENJE (IL PROCESSO) – interaktivna predstava
TheAlbero (Rim, Italija)

4. TKO JE NAJBOLJI? – predstava Forum kazališta
Kuringa Berlin (Berlin, Njemačka)

5. BEZ IZLAZA NA OTVORENOM MORU – predstava Forum kazališta
Theatre for Changes (Erevan, Armenija)

forum pula3

Više informacija: http://ink.hr/index.php?id=805

forum pula4

forum pula5

Cilj je festivala Pulski Forum popularizirati i razviti metode Kazališta potlačenog u široj regiji. Zbog toga smo odlučili rezervirati deset (10) mjesta na svakoj radionici za državljane Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Iznos kotizacija za ta mjesta je sljedeći:

Jedna radionica: 300 kn
Sve radionice: 1000 kn
Ova ponuda vrijedi do 1. lipnja 2014.
Nakon tog datuma cijene su sljedeće:
Jedna radionica: 600 kn
Sve radionice: 2300 kn

Predstave i javne prezentacije su BESPLATNE (Osim filma “Vuelta y Vuelta”. Ulaznica košta 10 kn).

Molimo Vas da iskoristite ovaj formular za prijave: FORMULAR ZA PRIJAVU

Prijave za predfestivalsku radionicu mogu se obaviti na e-mail: mkfm@ink.hr

NB: Uplate bi se trebale izvršiti na prvi dan radionice.

O Centru

Hrvatski centar za dramski odgoj osnovan je u veljači 1996. Centar je nestranačko, nedržavno, nedobitno udruženje građana koje ostvaruje sljedeće osnovne ciljeve:

 • promiče, predstavlja i istražuje dramski i kazališni odgoj kao nastavni dio humanističkog odgoja,
 • potiče razvoj teorije i prakse koja ispituje povezanost drame, kazališta i odgoja,
 • prikuplja, prenosi i popularizira obavijesti i iskustva s područja dramskog i kazališnog odgoja u Hrvatskoj i inozemstvu,
 • štiti ugled i stručni položaj svojih članova.

U siječnju 2002. naš je Centar brojao preko 450 članova s područja cijele Hrvatske s 10 lokalnih ogranaka.

Ogranci HCDO osnovani su u Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Zaboku i Zagrebu.

Naše članstvo čine školski učitelji, socijalni radnici, psiholozi, terapeuti, rehabilitatori, dramski pedagozi i kazališni umjetnici, studenti i odgajatelji.

Centar je učlanjen u Međunarodnu udrugu za dramu, kazalište i odgoj (International Drama/Theatre and Education Association – IDEA).

 OBLICI DJELOVANJA CENTRA

 • organiziranje seminara, savjetovanja, okruglih stolova i predavanja,
 • izdavačka djelatnost ( publikacije, brošure i sl. ) sukladno zakonu,
 • provođenje stručnih istraživanja,
 • priređivanje i pripremanje namjenskih predstava i nastupa na nedobitnoj osnovi,
 • prikupljanje obavijesti o dramskom i kazališnom odgoju,
 • suradnja s odgojno-obrazovnim i umjetničkim ustanovama te srodnim profesionalnim udrugama u Hrvatskoj i inozemstvu.

DNEVNE ZADAĆE NAŠEGA RADA

 • promicanje i razvoj dramskog odgojnog rada,
 • promicanje i razvijanje govorne kulture i kulture javnog nastupanja,
 • razvoj metodike dramske pedagogije,
 • pomoć u radu i dopunsko obrazovanje svih zainteresiranih za odgojni dramski rad,
 • suradnja s prosvjetnim i dramsko-obrazovnim ustanovama
 • skrb o dramski darovitoj djeci i mladeži,
 • preventivno djelovanje protiv svih oblika ovisnosti,
 • zaštita ugleda i stručnog položaja članova.

TKO JE POTPOMAGAO NAŠU AKTIVNOST?

Činjenica je da ciljevi dramskog odgoja odgovaraju nekim osnovnim potrebama modernog hrvatskog društva. To je razlog što smo dobivali – makar verbalnu – podršku svih kojima smo se obraćali za pomoć. Sljedeće su organizacije i ustanove financijski podupirale našu aktivnost: